Creme brulee

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Klasyczny i efektowny deser, który zawsze smakuje wybornie: creme brulee .

Wystarczy dosłownie kilka składników i mamy gotowy deser.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%
    6 żółtek
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka pasty waniliowej

    5 łyżek cukru
    świeże owoce
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Creme brulee

Creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę z cukrem i pastą waniliową zagotować. Żółtka podbić około 30 sekund.
  • 2. Gorącą śmietankę przestudzić, wlać wolnym strumieniem do żółtek i wymieszać.
  • 3. Masę przelać przez sitko do kokilek. Wstawić do piekarnika i piec w 100 stopniach góra-dół około godziny, aż deser się zetnie z góry.
  • 4. Creme brulee wyjąć z piekarnika, wystudzić do temp. pokojowej, następnie schłodzić przez noc w lodówce.
  • 5. Przed podaniem posypać cukrem na górę i skarmelizować go za pomocą palnika. Nałożyć owoce i podawać od razu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Cukier Śmietana Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować