Sernik piernikowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny sernik na kruchym piernikowym spodzie, smakuje wyśmienicie

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    200 g masła lub margaryny
    2 żółtka
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    3 łyżki kakao
    1 łyżka śmietany 18 %
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego
    szklanka cukru
    50 g masła
    1 budyń waniliowy
    200 g śmietanki kremówki 30%
    4 jajka
    2 białka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, margarynę, kakao, śmietanę, żółtka oraz jajko i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. 3/4 ciasta wylepiamy na blachę o wymiarach 40x26 cm, wyścieloną papierem do pieczenia, a pozostałą część ciasta wstawiamy do zamrażalnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
  • 2. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą , jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo twaróg i budyń cały czas miksując. Wlewamy ostudzone masło, na przemian ze śmietanką kremówką. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Na podpieczony spód wylewamy masę serową i ścieramy resztę ciasta na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 C, następnie, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować