Sernik piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, margarynę, kakao, śmietanę, żółtka oraz jajko i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. 3/4 ciasta wylepiamy na blachę o wymiarach 40x26 cm, wyścieloną papierem do pieczenia, a pozostałą część ciasta wstawiamy do zamrażalnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
2.W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą , jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo twaróg i budyń cały czas miksując. Wlewamy ostudzone masło, na przemian ze śmietanką kremówką. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Na podpieczony spód wylewamy masę serową i ścieramy resztę ciasta na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 C, następnie, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
Komentarze