SERNIK NA ZIMNO Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I OWOCAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Taki sernik może zastąpić tort na przyjęciu. Sernik warstwowy z polewą i owocami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -3 jajka
    -100 g. cukru
    -50 g. mąki
    -30 g. mąki ziemniaczanej
    -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM CZEKOLADOWY:
    -330 g. sera z wiaderka
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. mlecznej czekolady
    -1 śmietan-fix
    -250 g. serka mascarpone
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    KREM STRACCIATELLO:
    -330 g. sera z wiaderka
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -100 g. gorzkiej czekolady

    KREM MIĘTOWY:
    -330 g. sera z wiaderka
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -90 g. cukierków miętowych
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -50 g. mlecznej czekolady
    -ok. 120 ml. śmietanki 30 %

    OWOCE:
    -250 g. malin
    -250 g. borówki amerykańskiej

    OZDOBY:
    -mięta
    -kwiatki z mleka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Sernik na zimno z polewą czekoladową i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SERNIK NA ZIMNO Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I OWOCAMI 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką.Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok.20 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę i papier. Odstawić do przestygnięcia.Biszkopt włożyć z powrotem do tej samej tortownicy ale na dole z grubszą podkładką pod tort i wysoko zabezpieczonymi bokami.
  • SERNIK NA ZIMNO Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I OWOCAMI 2. krem czekoladowy-Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną czekoladową śmietankę, ubić z fixem a potem dwoma serami.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.
  • SERNIK NA ZIMNO Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I OWOCAMI 3. krem stracciatello-Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej, albo drobno posiekać.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z fixem a potem dwoma serami.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać tartą czekoladę, wymieszać łopatką i wylać do tortownicy i schłodzić.
  • SERNIK NA ZIMNO Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I OWOCAMI 4. krem miętowy-Cukierki rozpuścić na piecu dodając z 1/4 szklanki wody. Ostudzić i wymieszać ze śmietanką, dodatkowo jeszcze schłodzić. Dalej postąpić jak poprzednie kremy. Wylać do tortownicy i schłodzić kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • SERNIK NA ZIMNO Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I OWOCAMI 5. Po schłodzeniu i zastygnięciu galaretki, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przełożyć sernik na paterę z podkładką pod torty.
  • SERNIK NA ZIMNO Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I OWOCAMI 6. polewa i dekoracje-Czekolady rozpuścić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do płynnego i posmarować boki i obrzeża sernika.Zaraz poukładać owoce tworząc koło. Udekorować kwiatkami z masy i miętą.Sernik przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować