Taki sernik może zastąpić tort na przyjęciu. Sernik warstwowy z polewą i owocami.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-3 jajka
-100 g. cukru
-50 g. mąki
-30 g. mąki ziemniaczanej
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM CZEKOLADOWY:
-330 g. sera z wiaderka
-250 ml. śmietanki 30 %
-200 g. mlecznej czekolady
-1 śmietan-fix
-250 g. serka mascarpone
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
KREM STRACCIATELLO:
-330 g. sera z wiaderka
-250 ml. śmietanki 30 %
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-250 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-100 g. gorzkiej czekolady
KREM MIĘTOWY:
-330 g. sera z wiaderka
-250 ml. śmietanki 30 %
-90 g. cukierków miętowych
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-250 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. gorzkiej czekolady
-50 g. mlecznej czekolady
-ok. 120 ml. śmietanki 30 %
OWOCE:
-250 g. malin
-250 g. borówki amerykańskiej
Sernik na zimno z polewą czekoladową i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką.Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.20 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę i papier. Odstawić do przestygnięcia.Biszkopt włożyć z powrotem do tej samej tortownicy ale na dole z grubszą podkładką pod tort i wysoko zabezpieczonymi bokami.
2.krem czekoladowy-Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną czekoladową śmietankę, ubić z fixem a potem dwoma serami.
Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.
3.krem stracciatello-Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej, albo drobno posiekać.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z fixem a potem dwoma serami.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać tartą czekoladę, wymieszać łopatką i wylać do tortownicy i schłodzić.
4.krem miętowy-Cukierki rozpuścić na piecu dodając z 1/4 szklanki wody. Ostudzić i wymieszać ze śmietanką, dodatkowo jeszcze schłodzić. Dalej postąpić jak poprzednie kremy. Wylać do tortownicy i schłodzić kilka godzin, najlepiej na całą noc.
5.Po schłodzeniu i zastygnięciu galaretki, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przełożyć sernik na paterę z podkładką pod torty.
6.polewa i dekoracje-Czekolady rozpuścić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do płynnego i posmarować boki i obrzeża sernika.Zaraz poukładać owoce tworząc koło. Udekorować kwiatkami z masy i miętą.Sernik przetrzymywać w lodówce.
Komentarze