Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą czekoladową

4.5 (168 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czasami nie chce nam się piec ciasta, a spodziewamy się gości lub mamy ochotę na coś słodkiego. Doskonale wtedy sprawdzi się ciasto bez pieczenia przygotowane na herbatnikach. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 45 minut plus oczekiwanie na stężenie. Przygotowywałam już sernik gotowany, ale przekładałam nim miodowe placki i piernik, ale wtedy zajmuje to więcej pracy. Dzisiaj polecam Wam takie właśnie ciasto bez pieczenia na herbatnikach, jest bardzo słodkie, ale też i bardzo pyszne. Ja uwielbiam z filiżanką pysznej kawy. Zapraszam:)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku ( użyłam o smaku waniliowym )
    4 jajka
    20 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru ( 250 ml )
    3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki mleka

    Dodatkowo:
    około 50 dag herbatników
    dowolna cukrowa posypka

    Polewa:
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki masła lub margaryny
    niewielka ilość gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Herbaty Ciasto

Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.
  • 2. Przekładanie: Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, na dno wykładamy warstwę herbatników, wylewamy połowę masy serowej i znów warstwę herbatników i drugą połowę masy serowej i ostatnia warstwa to herbatniki.
  • 3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę rozsmarowujemy na herbatnikach i posypujemy cukrową posypką według uznania.
  • 4. Podanie: Ciasto studzimy, a gdy będzie zimne wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować