Sernik na zimno z domowym karmelem i fistaszkami

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

ciasto super serowe. dla miłośników sera, bakali i karmelu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 3 jajka
    -1 szkl cukru
    -1 szkl kartoflanki
    -2 łyżki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    -1,5 kg twarogu
    - 1 szklanka cukru pudru
    - olejek cytrynowy
    - po garści rodzynek, żurawiny i orzechów włoskich, '
    -100 gram skórki pomarańczowej,
    - 5 żółtek ugotowanych,
    -1 1/2 kostki masła,
    Polewa karmelowa
    - 1 szkl cukru
    - 1/3 szkl mleka
    - 1 szkl fistaszków,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik na zimno z domowym karmelem i fistaszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia i powoli mieszamy.
    Cisto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 1800 C.
  • 2. Masa serowa.
    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i masłem na puszystą masę. Dodajemy partiami twaróg i olejek.
    Do masy serowej dodajemy bakalie i wszystko mieszamy.
    Masę serową wykładamy na biszkopt.
  • 3. Polewa karmelowa.
    Cukier wysypujemy na patelnię z grubym dnem i stawiamy na średnim ogniu aby się rozpuścił.
    Gdy cukier się rozpuści dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.
    Połowę fistaszków siekamy, dodajemy do karmelu i polewamy nim placek. Resztę fistaszków wysypujemy na wierzch.

Porady

zamiast piec biszkopt można użyć na spód herbatników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też ten pyszny sernik na zimno z truskawkami
 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować