Sernik na zimno z domowym karmelem i fistaszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia i powoli mieszamy.
Cisto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 1800 C.
2.Masa serowa.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i masłem na puszystą masę. Dodajemy partiami twaróg i olejek.
Do masy serowej dodajemy bakalie i wszystko mieszamy.
Masę serową wykładamy na biszkopt.
3.Polewa karmelowa.
Cukier wysypujemy na patelnię z grubym dnem i stawiamy na średnim ogniu aby się rozpuścił.
Gdy cukier się rozpuści dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.
Połowę fistaszków siekamy, dodajemy do karmelu i polewamy nim placek. Resztę fistaszków wysypujemy na wierzch.
Porady
zamiast piec biszkopt można użyć na spód herbatników.
Komentarze