Składniki masa :
1 kg sera w wiaderku
Po 1 tubce mleka skondensowanego słodzonego czekoladowego i śmietankowego
3 galaretki cytrynowe
Spód:
20 dag krakersów solonych
20 dag biszkoptów
1,5 szklanki masła orzechowego
Dodatkowo:
3 galaretki krystaliczne
czekoladowe jajeczka i ciepłe lody do dekoracji
Sernik na zimno na spodzie z masła orzechowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Krakersy i biszkopty mielimy w maszynce do mięsa na małych oczkach. Dokładnie miksujemy razem z masłem orzechowym. Masą wykładamy spód okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na około 1h do lodówki.
Masą serowa:
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w połowie ilości wody, podanej na opakowaniu. Ser miksujemy z mlekiem skondensowanym z obu tubek. Na końcu dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową. Masę wykładamy na schłodzony spód. Gdy zacznie tężeć wciskamy lekko ciepłe lody, a na wierzchu układamy czekoladowe jajeczka. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką krystaliczna, przygotowana w 3/4 porcji podanej na opakowaniu. Ciasto dobrze schłodzić przed podaniem
Porady
Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców zamiast jajeczek z czekolady
Komentarze