SERNIK NA ZIMNO

5 (3 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

BARDZO PYSZNY, PUSZYSTY- SERNIK. PIERWSZY RAZ ROBIŁEM. JA DO CIASTA DAŁEM PODŁUŻNE BISZKOPTY, ALE LEPSZE BYŁY BY OKRĄGŁE.

PRZEPIS NA TORTOWNICĘ.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 750 g serka homogenizowanego ( 3 % tłuszczu ) - naturalny 5 sztuk
    200 ml śmietanki 30 %
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić )
    1 kieliszek likieru amaretto - może być inny smak ( opcjonalnie olejek migdałowy )
    1,5 szklanki mocnej kawy
    2 paczki okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek wymieszać z cukrem pudrem, dodać wcześniej ubitą śmietankę na sztywno, likier i stopniowo po łyżeczce ostudzoną żelatynę. Wymieszać łopatką kuchenną.
    Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą.
    Na dno foremki wyłożyć pierwszą warstwę biszkoptów moczonych w kawie. ( Ja kawę dałem na głęboki talerz ).
    Na biszkopty rozsmarować część masy serowej i znowu warstwa biszkoptów ( oczywiście zanurzonych najpierw w kawie ) aż do wyczerpania składników - u mnie były 3 warstwy biszkoptów i na koniec cienka warstwa masy serowej posypana obficie kakao.
    Całość schłodzić w lodówce najlepiej przez cała noc.

Porady

W sklepie można kupić małą śmietankę 250 ml 30 % ja taką dałem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek homogenizowany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować