Sernik na piernikowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Idealny na każdą okazję. Puszysty ser i aromatyczny spód.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO PIERNIKOWE
    - 1/2 kostki margaryny
    - 4 łyżki miodu sztucznego
    - 2 łyżki miodu prawdziwego
    - 1 opakowanie przyprawy do piernika
    - 1 łyżeczka sody
    - 2 szklanki mąki pszennej

    MASA SEROWA
    - 1kg sera (ja używam zmielonego twarogu w wiaderku)
    - 1/2 kostki margaryny
    - 1 opakowanie budyniu waniliowego
    - sok z 1/2 cytryna
    - 4 jajka
    - 6 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik

Sernik na piernikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD PIERNIKOWY
    1. Margarynę, miody i przyprawę do piernika rozpuścić na małym ogniu i ostudzić.
    2. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i zagnieść ciasto.
    3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na okrągłą blachę o średnicy 25cm. Ponakuwać widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

    MASA SEROWA
    1. Margarynę roztopić i ostudzić.
    2. Ser wyłożyć do misy robota, dodać cukier i mieszać. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać ostudzoną margarynę oraz budyń, nadal mieszać.
    3. Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać do masy serowej, ciągle mieszając. Dodać sok z cytryny.
    4. Masę serową wylać na zapieczone ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut, aż wierzch sernika będzie lekko zarumieniony. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Przyprawy Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować