Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą

  • wyświetlono: 467 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nie ukrywam, że uwielbiam serniki i to wszystkie. Czy te na kruchym cieście, czy na ucieranym czy bez spodu, wszystkie są pyszne i często je piekę i za każdym razem inny. I za każdym razem wychodzi pyszny. Dzisiaj mam dla Was sernik na orzechowym cieście z rodzynkami i posiekanymi orzechami. Sernik polałam własnoręcznie zrobioną polewą. Bardzo polecam taki sernik. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. Smacznego życzę.

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
10 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml zmielonych orzechów włoskich

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
1 szklanka cukru
5 jajek
2 budynie śmietankowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka rodzynek
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Na polewę:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą

  • Ciasto.1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Masa serowa.2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.
  • Pieczenie.3. Do pieczenia i pieczenie: Masę serową wykładamy na ciasto. Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
  • Polewa.4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę rozsmarowujemy na zimnym serniku. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
  • Gotowe.5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastosernikorzechysernik z orzechami

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Dodane przez: mirelaj

ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Sernik z budyniem czekoladowym i polewą chałwową z orzechami

Dodane przez: agarybak76

Sernik z budyniem czekoladowym i polewą chałwową...

Bardzo lubimy połączenie sernika...

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Dodane przez: rena123

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Pyszne, wilgotne ciasto, doskonałe...

Błyskawiczne ciasto intensywnie czekoladowe.

Dodane przez: WiolaG

Ciasto czekoladowe z polewą orzechową

Ciasto idealne na niezapowiedzianą...

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową polewą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową...

Pyszny i niezwykle pachnący sernik.Piernikowe...

Symfonia bananowo - bakaliowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z bananami i bakaliami

Symfonia bananowo - bakaliowa to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE