Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie ukrywam, że uwielbiam serniki i to wszystkie. Czy te na kruchym cieście, czy na ucieranym czy bez spodu, wszystkie są pyszne i często je piekę i za każdym razem inny. I za każdym razem wychodzi pyszny. Dzisiaj mam dla Was sernik na orzechowym cieście z rodzynkami i posiekanymi orzechami. Sernik polałam własnoręcznie zrobioną polewą. Bardzo polecam taki sernik. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. Smacznego życzę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    1 jajko
    10 dag masła lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 ml zmielonych orzechów włoskich

    Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    2 budynie śmietankowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    15 dag masła lub margaryny
    1 szklanka rodzynek
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

    Na polewę:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Masa serowa. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.
  • Pieczenie. 3. Do pieczenia i pieczenie: Masę serową wykładamy na ciasto. Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
  • Polewa. 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę rozsmarowujemy na zimnym serniku. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
  • Gotowe. 5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować