Sernik na jogurtach z jeżynami

4.51 (162 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Latem przepadamy za sernikami z owocami. Ten jest delikatniejszy dzięki jogurtom, a kwaskowe jeżyny doskonale przełamują jego słodycz :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruchy spód: 250 g margaryny
    2 niepełne szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jogurtowa: 4 jogurty bałkańskie (po 340 g)
    1,5 szklanki cukru
    150 g masła
    4 jajka
    2 budynie śmietankowe
    beza: 3 białka
    3/4 szklanki cukru
    1 budyń malinowy
    ponadto:
    600 g jeżyn
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik na jogurtach z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem, wbij żółtka i dodaj posiekaną margarynę. Całość wyrób na gładkie ciasto. Uformuj dwie kule (1/3 i 2/3) i chłodź godzinę w lodówce. Blaszkę o wym.25/25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia wylep większą częścią ciasta. Piecz ok.12 minut w 180 st.
  • Sernik na jogurtach z jeżynami 2. Masa jogurtowa: masło utrzyj na puch, dodając stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy dodawaj łyżkami jogurt i proszek budyniowy. Na końcu całość delikatnie wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę jogurtową wylej na podpieczony spód i zapiekaj pół godziny w 160 st.
  • Sernik na jogurtach z jeżynami 3. Przygotuj bezę: białka ubij z cukrem na sztywno, pod koniec dodając proszek budyniowy. Po pół godzinie pieczenia, sernik wyjmij z piekarnika i poukładaj obok siebie jeżyny. Bezę wyłóż na jeżyny i zetrzyj schłodzoną, pozostałą część kruchego ciasta. Sernik piecz jeszcze kolejne 30 minut w 160 st. Studź w otwartym piekarniku. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować