Sernik na jogurtach z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem, wbij żółtka i dodaj posiekaną margarynę. Całość wyrób na gładkie ciasto. Uformuj dwie kule (1/3 i 2/3) i chłodź godzinę w lodówce. Blaszkę o wym.25/25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia wylep większą częścią ciasta. Piecz ok.12 minut w 180 st.
2.Masa jogurtowa: masło utrzyj na puch, dodając stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy dodawaj łyżkami jogurt i proszek budyniowy. Na końcu całość delikatnie wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę jogurtową wylej na podpieczony spód i zapiekaj pół godziny w 160 st.
3.Przygotuj bezę: białka ubij z cukrem na sztywno, pod koniec dodając proszek budyniowy. Po pół godzinie pieczenia, sernik wyjmij z piekarnika i poukładaj obok siebie jeżyny. Bezę wyłóż na jeżyny i zetrzyj schłodzoną, pozostałą część kruchego ciasta. Sernik piecz jeszcze kolejne 30 minut w 160 st. Studź w otwartym piekarniku. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze