Sernik na ciasteczkowym spodzie z jagodami

5 (149 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Delikatny sernik na ciasteczkowym spodzie o smaku czekolady ,osłodzony dodatkowo łyżką miodu. Wierzch pokryty jest świeżymi jagodami a całość razem upieczona. Idealne ciasto do kawy .

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Tortownica 22,5 cm.

    Spód czekoladowy:
    400 g. herbatników czekoladowych
    2 łyżki kakao
    1 łyżka płynnego miodu
    150g. masła 82%

    Masa serowa:
    750g. chudego twarogu
    250 ml śmietany 18%
    4 jajka
    1 budyń śmietankowy bez cukru (40g.)
    1/2 szklanki cukru

    Dodatkowo
    1 szklanka oczyszczonych jagód
    masło+ bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik na ciasteczkowym spodzie z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód czekoladowy:Herbatnik połamać na małe kawałki( nie kruszyć).
    W garnku rozpuścić masło z kakao i miodem , dodać herbatniki. wymieszać do połączenia się składników.
    Spód tortownicy wysmarować masłem , oprószyć bułka tartą.
    Wylać masę czekoladową , odstawić do lodówki by zastygła.
  • 2. Masa serowa:
    Twaróg zmielić dwukrotnie dodać jajka , śmietanę , budyń oraz cukier.
    Masę serową zmiksować , wylać na zastygnięty , zimny spód ciasteczkowy.
    Wierzch posypać obficie jagodami.
  • 3. Sernik piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    W przypadku przypalania się wierzchu ciasta przykryć go folią aluminiową.
    Upieczony sernik wyjąć z piekarnika , odstawić do wystudzenia.
    Odstawić do lodówki na parę h. lub całą noc by se dokładnie stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować