Sernik królewski

4.98 (168 ocen)

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez sernika. Ten został upieczony z dodatkiem śmietany więc jest niesamowicie puszysty i delikatny.

Składniki:

  • ciasto:
    300 g mąki pszennej
    120 g cukru pudru
    125 g masła
    2 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    masa twarogowa:
    1 kg twarogu
    500 ml śmietanki 30%
    8 jajek
    1,5 szkl. cukru pudru
    2 budynie śmietankowe na 3/4 l
    aromat migdałowy
Wystaw ocenę:

4.98 (168 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem i proszkiem. Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtka,śmietanę i kakao. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny.
  • 2. Twaróg zmielić dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo twaróg i ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie wymieszać z budyniem. Śmietankę również ubić. Do masy twarogowej dodać ubitą śmietanę,delikatnie wymieszać łopatką,dodać ubite białka,ponownie wymieszać. Na koniec dodać do masy aromat migdałowy.
    Blaszkę(25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,zetrzeć na tarce połowę zamrożonego ciasta na dno blaszki. Wyłożyć masę twarogową i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180*C.
    Po upieczeniu wystudzić i dowolnie udekorować.
    Ja mój sernik polałam polewą czekoladową i ozdobiłam cukrowymi śnieżynkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować