Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota, założyć noże do siekania i mieszać aż składniki się połączą.
Wyjąć ciasto z misy, szybko zagnieść i podzielić na dwie nierówne części.
Tę większą zostawić z mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.
Tortownicę o średnicy 23 cm ( u mnie silikonowa z dnem ceramicznym ) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
( Jeżeli będziecie mieli zwykła tortownicę to należy albo całą wyłożyć papierem albo dno a boki posmarować i wysypać na przykład mąką lub bułką tartą ).
Dno formy wylepić ciastem i wstawić formę do lodówki na 30 minut.
Gdy ciasto się chłodzi przygotować masę serową.
2.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z połową cukru i ksylitolu.
Resztę cukru i ksylitolu wsypać do innej miski, dodać żółtka i masło i utrzeć do momentu aż nie będzie wyczuwalny pod palcami cukier.
Wsypać budyń, wymieszać a potem przełożyć ser i już łopatką połączyć składniki ( nie za długo ) tylko do ich połączenia.
Dodać część piany, wymieszać delikatnie i dodać resztę masy i znów delikatnie wymieszać.
Formę wyjąć z lodówki, na ciasto wyłożyć masę a na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto, które schowane zostało do zamrażarki.
3.Sernik piec 60-70 minut w zależności od piekarnika w 180 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach a potem sernik schłodzić w lodówce.
Przed podaniem dobrze jest wcześniej sernik wyjąć z lodówki.
Komentarze