Sernik królewski

4.5 (178 ocen)

Pyszny sernik na każdą okazję. Jedne święta minęły, drugie zbliżają się wielkimi krokami. Warto więc pomyśleć nad pysznym świątecznym sernikiem.

Składniki:


  • Ciasto :
    300 g mąki pszennej typ 500
    1/3 szk cukru
    1/3 szk ksylitolu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    125 g masła
    1 czubata łyżka ciemnego kakao
    1 jajko
    2 łyżki śmietany

    Masa serowa :
    1 kg twarogu półtłustego
    5 jajek
    1 budyń śmietankowy ( 40 g )
    1/3 szk cukru
    1/3 szk ksylitolu
    125 g masła ( miękkiego )
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota, założyć noże do siekania i mieszać aż składniki się połączą.
    Wyjąć ciasto z misy, szybko zagnieść i podzielić na dwie nierówne części.
    Tę większą zostawić z mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.
    Tortownicę o średnicy 23 cm ( u mnie silikonowa z dnem ceramicznym ) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
    ( Jeżeli będziecie mieli zwykła tortownicę to należy albo całą wyłożyć papierem albo dno a boki posmarować i wysypać na przykład mąką lub bułką tartą ).
    Dno formy wylepić ciastem i wstawić formę do lodówki na 30 minut.
    Gdy ciasto się chłodzi przygotować masę serową.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z połową cukru i ksylitolu.
    Resztę cukru i ksylitolu wsypać do innej miski, dodać żółtka i masło i utrzeć do momentu aż nie będzie wyczuwalny pod palcami cukier.
    Wsypać budyń, wymieszać a potem przełożyć ser i już łopatką połączyć składniki ( nie za długo ) tylko do ich połączenia.
    Dodać część piany, wymieszać delikatnie i dodać resztę masy i znów delikatnie wymieszać.
    Formę wyjąć z lodówki, na ciasto wyłożyć masę a na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto, które schowane zostało do zamrażarki.
  • 3. Sernik piec 60-70 minut w zależności od piekarnika w 180 stopniach.
    Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach a potem sernik schłodzić w lodówce.
    Przed podaniem dobrze jest wcześniej sernik wyjąć z lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować