Sernik kokosowy z porzeczkami na kruchym spodzie

5 (7 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny kokosowy sernik na kruchym spodzie z dodatkiem porzeczek to idealne ciasto na każda okazję.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (blacha ok. 20 na 20 cm):
    Kruchy spód:
    • 250 g mąki orkiszowej tortowej (lub pszennej),
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 50 g cukru pudru (u mnie zmiksowany ksylitol),
    • 60 g śmietany 18%,
    • ok. 80 g oleju kokosowego (najlepiej płynnego),
    • 1 żółtko,
    Masa serowa:
    • 500g twarogu z wiaderka,
    • 50 g wiórek kokosowych,
    • 60 g oleju kokosowego (najlepiej płynnego),
    • 80g cukru pudru (u mnie zmiksowany ksylitol),
    • budyń kokosowy lub śmietankowy (40g),
    • 3 jajka,
    Dodatkowo:
    • 100g czerwonej porzeczki,
    • 100 g czarnej porzeczki,
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik kokosowy z porzeczkami na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód:
    Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam jednolite, elastyczne ciasto. Oleju najlepiej dać najpierw mniej i stopniowo dodawać. Około 100 g ciasta odkładam do zamrażarki, a resztą wyklejam spód natłuszczonej olejem kokosowym i oprószonej mąką blachy.
    Nakłuwam dokładnie widelcem całą powierzchnię, po czym wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) i piekę ok. 25 minut. Po tym czasie wyciągam ciasto.
    Na dolny poziom piekarnika wkładam blachę i wlewam wodę.
    Masa serowa:
    Masło ucieram z cukrem, następnie dodaje jajka i budyń cały czas delikatnie miksując. Na koniec dodaję ser. Miksuję tylko chwilę do połączenia składników, aby nie napowietrzyć za bardzo masy.
    Masę serową wykładam na spód, wygładzam powierzchnię i rozkładam porzeczki.
    Na tarce o grubych oczkach ścieram ciasto wyciągnięte z zamrażarki i posypuję po porzeczkach.
    Piekę przez ok. 80 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Odstawiam na kilka godzin, najlepiej na noc. Smacznego!

Porady

Do ciasta kruchego oraz sera dodany jest olej kokosowy, który w lodówce zmienia swoja konsystencje (twardnieje) i ciasto robi się twarde. Jeśli sernik trzymamy w lodówce to najlepiej wyciągać go oko.30 min przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sernik

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kajmakowy sernik na kruchym spodzie

viki2903 Kajmakowy sernik na kruchym spodzie. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować