Sernik z truskawkami na kruchym kokosowym spodzie

5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto serowe z truskawkami na pewno posmakuje zarówno wielbicielom serników, jak i kruchych ciast. Idealne na każda okazję.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki (blacha ok. 20 na 20 cm):
    Kruchy spód:
    • 250 g mąki orkiszowej tortowej (lub pszennej),
    • 30g wiórków kokosowych,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 50 g cukru pudru,
    • 60 g śmietany 18%,
    • 100 g miękkiego masła,
    • 1 żółtko,
    • 1 łyżeczka aromatu kokosowego,
    Masa serowa:
    • 500g twarogu z wiaderka,
    • 70 g miękkiego masła,
    • 80-100 g cukru pudru,
    • budyń kokosowy lub śmietankowy (40g),
    • 3 jajka,
    Dodatkowo:
    • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego,
    • 200g świeżych lub mrożonych truskawki,
    • olej kokosowy do posmarowania formy,
    • mąka do oprószenia formy,
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z truskawkami na kruchym kokosowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód:
    Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam jednolite, elastyczne ciasto. Około 100 g ciasta odkładam do zamrażarki, a resztą wyklejam spód natłuszczonej olejem kokosowym i oprószonej mąką blachy.
    Nakłuwam dokładnie widelcem całą powierzchnię, po czym wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) i piekę ok. 25 minut. Po tym czasie wyciągam ciasto.
    Na dolny poziom piekarnika wkładam blachę i wlewam wodę.
    Masa serowa:
    Masło ucieram z cukrem, następnie dodaje jajka i budyń cały czas delikatnie miksując. Na koniec dodaję ser. Miksuję tylko chwilę do połączenia składników, aby nie napowietrzyć za bardzo masy.
    Podpieczony spód smaruję 2-3 łyżkami dżemu truskawkowego. Następnie wykładam równomiernie masę serową, wygładzam powierzchnię.
    Na masie serowej, lekko wciskając, rozkładam pokrojone na ćwiartki lub połówki truskawki.
    Na tarce o grubych oczkach ścieram ciasto wyciągnięte z zamrażarki i posypuję po truskawkach.
    Piekę przez ok. 80 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Odstawiam na kilka godzin, najlepiej na noc. Smacznego!

Porady

Ilość cukru zależy od tego jak słodki jest nasz dżem i czy lubimy mniej czy bardziej słodkie ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować