KAWOWY SERNIK NA ZIMNO

4.5 (152 ocen)

Raczej "pseudo-sernik", a nawet jogurtowiec. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli kawy i kawowych deserów powstała bowiemna bazie jogurtu naturalnego. Lekki, mocno kawowy, delikatny z uroczą kawową galaretką, która wieńczy cały torcik.

Składniki:

  • 3 duże jogurty naturalne
    paczka okrągłych biszkoptów
    3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej z 4 łyżeczek
    3 łyżki cukru
    6 łyżek żelatyny
    1,5 szklanki cukru pudru
    odrobina likieru kawowego

    szklanka gorącej wody
    3 łyżki cukru
    1,5 łyżki żelatyny
    1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Kawowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 19-20 cm, jej dno, wykładam biszkoptami namoczonymi
    odrobiną likieru kawowego (nie mogą rozmięknąć ani puszczać "wody").
    Napar z kawy powinien być gorący, dodaję do niego żelatynę i 3 łyżki zwykłego
    cukru, dokładnie rozpuszczam. Zostawiam do wystudzenia.
  • 2. Jogurty miksuję z cukrem pudrem, a gdy żelatyna z kawą ostygnie, dodaję
    do jogurtów, mieszam i zostawiam, aż zacznie tężeć. Kiedy masa zaczyna
    być zwarta, wylewam ją na biszkopty, wygładzam wierzch i dookoła układam
    ziarna kawy, lekko dociskając do masy. Wstawiam do lodówki.
  • 3. W szklance gorącej wody rozrabiam żelatynę z cukrem i kawą (tylko tyle, by nadać
    koloru). Odstawiam, by wystygło. Kiedy jest już zimne i nieco gęstnieje, wylewam
    na wierzch masy jogurtowej, wstawiam z powrotem do lodówki.

    Schładzam minimum 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować