Sernik z aromatem kawy na orzechowym spodzie to idealny deser na coraz to cieplejsze dni. Smakosze kawy na pewno zachwycą się jego smakiem.
40 min
Dla 10 osób
Składniki:
spód
▸70 g orzechów włoskich
▸200 g płatków jaglanych
▸50 g masła
▸50 g gorzkiej czekolady
masa
▸500 g twarogu
▸200 g śmietanki 30%
▸2 opakowania galaretki np. cytrynowej + 500 ml wody
▸1 łyżka ulubionej kawy rozpuszczona w 2 łyżkach wody
▸(dosłodzić wedle uznania)
polewa
▸50 g gorzkiej czekolady
▸3 łyżki mleka
▸orzechy do posypania
Sernik kawowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane orzechy kruszymy (za pomocą mocnego blendera lub w zakręcamy w ścierkę i kruszymy młotkiem do mięsa). Łączymy z płatkami jaglanymi.
2. Do rondelka wrzucamy masło oraz gorzką czekoladę, rozpuszczamy i studzimy. Ostudzoną masę wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia.
3. Wylepiamy spód (użyłam 24 cm formy) i wsadzamy do lodówki.
4. Twaróg dobrze mielimy, jeśli nie daliście gotowego z wiaderka. W międzyczasie przyrządzamy galaretki i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Kawę rozpuszczamy.
5. Do twarogu dodajemy galaretkę i kawę, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Na koniec ubitą śmietankę i krótko jeszcze miksujemy. Przelewamy masę na utwardzony spód i wkładamy sernik do lodówki najlepiej na całą noc.
6. Polewa: gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem i polewamy stężały sernik, posypując na koniec pokruszonymi orzechami.
Komentarze