Sernik kawowy na zimno

4.5 (188 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Sernik z aromatem kawy na orzechowym spodzie to idealny deser na coraz to cieplejsze dni. Smakosze kawy na pewno zachwycą się jego smakiem.

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • spód
    ▸70 g orzechów włoskich
    ▸200 g płatków jaglanych
    ▸50 g masła
    ▸50 g gorzkiej czekolady
    masa
    ▸500 g twarogu
    ▸200 g śmietanki 30%
    ▸2 opakowania galaretki np. cytrynowej + 500 ml wody
    ▸1 łyżka ulubionej kawy rozpuszczona w 2 łyżkach wody
    ▸(dosłodzić wedle uznania)
    polewa
    ▸50 g gorzkiej czekolady
    ▸3 łyżki mleka
    ▸orzechy do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Kawy

Sernik kawowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane orzechy kruszymy (za pomocą mocnego blendera lub w zakręcamy w ścierkę i kruszymy młotkiem do mięsa). Łączymy z płatkami jaglanymi.
    2. Do rondelka wrzucamy masło oraz gorzką czekoladę, rozpuszczamy i studzimy. Ostudzoną masę wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia.
    3. Wylepiamy spód (użyłam 24 cm formy) i wsadzamy do lodówki.
    4. Twaróg dobrze mielimy, jeśli nie daliście gotowego z wiaderka. W międzyczasie przyrządzamy galaretki i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Kawę rozpuszczamy.
    5. Do twarogu dodajemy galaretkę i kawę, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Na koniec ubitą śmietankę i krótko jeszcze miksujemy. Przelewamy masę na utwardzony spód i wkładamy sernik do lodówki najlepiej na całą noc.
    6. Polewa: gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem i polewamy stężały sernik, posypując na koniec pokruszonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Orzechy Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować