Sernik kajmakowy

4.49 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny i kremowy sernik z kajmakiem i chrupiącymi prażonymi płatkami migdałowymi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    200 g herbatników
    100g masła

    Masa serowa :
    50 g masła
    100 g cukru,
    1 cukier wanilinowy,
    600 g sera z wiaderka,
    230 g masy kajmakowej,
    3 jajka,
    1 budyń śmietankowy

    Polewa:
    280 g masy kajmakowej
    4 łyżki mleka
    3 łyżeczki masła
    3 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozkruszamy lub mielimy na drobny pył. Masło roztapiamy, wsypujemy herbatniki i dokładnie mieszamy. Spód tortownicy o średnicy 22 cm smarujemy delikatnie masłem, wylepiamy ciastem i ugniatamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym do białości, cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce sera na przemian z masą kajmakową do uzyskania gładkiej konsystencji. Na samym końcu wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy do połączenia się składników. Masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 minut ( gdyby wierzch się za bardzo spiekał, ser przykrywamy folią aluminiową) . Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • 2. W rondelku podgrzewamy masę kajmakową z masłem oraz mlekiem na wolnym ogniu cały czas mieszając do uzyskania płynnej polewy. Zimny sernik polewamy masą kajmakową i posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Dekorujemy plastrami pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Masa krówkowa Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować