Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozkruszamy lub mielimy na drobny pył. Masło roztapiamy, wsypujemy herbatniki i dokładnie mieszamy. Spód tortownicy o średnicy 22 cm smarujemy delikatnie masłem, wylepiamy ciastem i ugniatamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym do białości, cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce sera na przemian z masą kajmakową do uzyskania gładkiej konsystencji. Na samym końcu wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy do połączenia się składników. Masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 minut ( gdyby wierzch się za bardzo spiekał, ser przykrywamy folią aluminiową) . Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
2.W rondelku podgrzewamy masę kajmakową z masłem oraz mlekiem na wolnym ogniu cały czas mieszając do uzyskania płynnej polewy. Zimny sernik polewamy masą kajmakową i posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Dekorujemy plastrami pomarańczy.
Komentarze