Sernik kajmakowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne ciasto dla smakoszy masy kajmakowej.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    125 g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg twarogu
    300 g masy kajmakowej
    1/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    5 jajek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Polewa:
    210g masy kajmakowej,
    30 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kajmak

Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Blachę o wymiarach 40x26 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
  • 2. Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce, dodajemy masę kajmakową i miksujemy na małych obrotach aż do połączenia się składników. Do sera wsypujemy oba cukry, mąkę, dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników na najmniejszych obrotach miksera. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Pieczemy 35 minut w w temperaturze 180 stopni , następnie zmniejszamy temperaturze do 160 C i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Wystudzony sernik smarujemy masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

sernik

To może cię zainteresować