Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Blachę o wymiarach 40x26 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
2.Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce, dodajemy masę kajmakową i miksujemy na małych obrotach aż do połączenia się składników. Do sera wsypujemy oba cukry, mąkę, dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników na najmniejszych obrotach miksera. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Pieczemy 35 minut w w temperaturze 180 stopni , następnie zmniejszamy temperaturze do 160 C i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Wystudzony sernik smarujemy masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze