Sernik jogurtowy z brzoskwiniami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
Do rozdrabniacza wkładamy ciastka i herbatniki i miksujemy na pył. W garnku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy rozdrobnione ciastka i dokładnie mieszamy.
Krok 2
Do przygotowanej tortownicy (średnica ok. 22 cm) wykładamy wymieszane ciastka z roztopionym masłem, równo rozprowadzamy po dnie i mocno ubijamy łyżką aby dno sernika było twarde. Następnie wstawiamy tortownice do lodówki na ok. 30 min. aby masa stwardniała.
Krok 3
W 1 szklance rozrabiamy żelatynę z niewielką ilością wody oraz 1 galaretkę w 2 osobnych szklankach w 400 ml wody – mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia.
Krok 4
Do dużego naczynia garnka lub miski dodajemy miękkie masło, cukier puder oraz cukier waniliowy i całość miksujemy. Następnie dodajemy jogurt i ponownie całość miksujemy aby powstała jednolita masa. Stopniowo dodajemy do masy jogurtowej gęstniejącą ale płynną żelatynę cały czas miksując. Następnie całą masę szybko przekładamy do tortownicy, wierzch posypujemy posiekaną biała czekoladą i odstawiamy do lodówki na 60 min. aby całość zgęstniała.
Krok 5
Pokrojone na plasterki brzoskwinie układamy na masie sernikowej i zalewamy tężejącą ale płynną galaretką i ponownie wstawiamy cisto do lodówki do stężenia.
Komentarze