Wilgotny sernik bez sera –grecki, bo z jogurtów greckich. Wzbogacony zdrowymi morelami i polany białą czekoladą. Bez ciasta na bazie biszkoptów. Proste wykonanie.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma: 24x38 cm
Składniki:
½ kg moreli
180 g okrągłych biszkoptów
Papier do pieczenia
2 budynie waniliowe
3 jogurty greckie 3x400 g
1 duża szklanka drobnego cukru – 220 g
6 dużych jajek
Sól do smaku
100 g białej czekolady
4 łyżki mleka 3,2 %
Jogurtowy sernik z morelami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku,ubijać. Na koniec dodać jogurty greckie oraz proszek budyniowy. Delikatnie wymieszać. Na biszkopty wylać masę jogurtową. Morele opłukać, osuszyć, oddzielić pestkę,pokroić w plasterki. Ułożyć na masie(2-3 zostawić do dekoracji). Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto studzić w uchylonym piekarniku.
Mleko podgrzać w garnuszku, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać i mieszać do całkowitego połączenia się składników. Lekko przestudzoną czekoladę wylać na wierzch przestudzonego sernika. Schłodzić.
Porady
1.morele można ułożyć też na spód sernika zamiast na wierzch.
Komentarze