Sernik jagodowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

pyszny sernik z jagodami

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 600 g półtłustego twarogu
    340 g jogurtu greckiego
    4 duże jajka
    3/4 szk cukru
    2 łyżki budyniu waniliowego
    1 szk jagód ( u mnie mrożone )
    2 łyżki mąki
    cukier puder
    okrągłe biszkopty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić temperaturę 180 stopni.
    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować cienko margaryną i wyłożyć biszkoptami ( wyłożyć dwie warstwy ).
    Twaróg zmielić ( ja zmieliłam raz na sitku do mielenia maku ).
    Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości potem dodać budyń, jogurt i wymieszać.
    Następnie porcjami dodawać ser i wszystko połączyć.
    Na koniec białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcję do masy serowej, lekko wymieszać i dodać resztę piany, wymieszać.
  • 2. Jagody obtoczyć w mące, dodać do masy i lekko wymieszać.
    Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
    Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut.
    Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 25-30 minut w zależności od piekarnika.
    Upieczony sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a potem schłodzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jogurt grecki Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować