Jagodowy sernik

5 (177 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny sernik z jagodami. Można go zrobić zarówno ze świeżymi jak i z mrożonymi jagodami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka jagód (mogą być mrożone)
    500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

    Polewa śmietanowa:
    duże opakowanie kwaśnej śmietany 18% (360 ml)
    3 czubate łyżki cukru pudru

    1 małe opakowanie gotowych bez
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Beza

Jagodowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody przełożyć do rondelka, podgrzać, gotować przez ok. 2-3 minuty. Zmiksować blenderem.
    Do miski wyłożyć ser, śmietanę, cukier, całe jajka, mąkę ziemniaczaną i jagody, krótko zmiksować.
    Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec ok. 60-65 minut
  • 2. Śmietanę wymieszać łyżką z cukrem pudrem. wylać na podpieczoną (gorącą) warstwę serową. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec jeszcze przez ok. 8-10 minut.
    Ostudzić. Dookoła przyozdobić gotowymi bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować