sernik gotowany babci Władzi

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ten sernik to u mnie już tradycja i co roku na któreś święta musi się obowiązkowo pojawić na stole.Nie jest on bardzo popularny, a szkoda, bo wielu osobom przypadłby do gustu.Idealne dla tych, którzy nie lubią opadających serników- ten na pewno nie opadnie. W internecie są jeszcze dwie wersje tego

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ( porcja na 3 placki pieczone na dużej zsuwanej blaszce)
    1 kg mąki
    1 1/2 kostki margaryny
    4 łyżki śmietany 18%

    Ser:
    5 jajek
    1 kg sera
    1 margaryna
    1 szklanka cukru
    rodzynki
    2 budynie waniliowe
    1/2 szklanki mleka
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik gotowany babci władzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec trzy placki ( na lekko rumiano).
    ( porcja na zsuwaną dużą blaszkę) Trudno się wyrabia, można dodać jedno jajko, ale raczej nie da się go wyrobić na elastyczne ciasto. Najlepiej pomóc sobie rękami rozgniatając je na blaszce.
  • 2. Margarynę roztopić, dodać cukier, cukier waniliowy, ser, budynie rozpuszczone w mleku, lekko zagotować. Dodać jajka i rodzynki, mieszając pogotować chwilę (nie za długo) aż zgęstnieje. Gorąca masą serową przekładać placki. Polać polewą.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzien,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować