25 dag masła
2 jajka
20 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg sera trzykrotnie mielonego
5 dag rodzynek
5 dag migdałów
5 dag suszonych moreli
5 dag skórki pomarańczowe
opakowanie okrągłych biszkoptów
brzoskwinie z puszki
galaretka cytrynowa
Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut , następnie osącz je na sitku . Migdały posiekaj , morele pokrój w grubą kostkę . Galaretkę rozpuść w 2/3 porcji wody podanej na opakowaniu i odstaw w chłodne miejsce , by lekko stężała .
2.W rondlu roztop masło . Jajka wbij do miski , dodaj cukier i utrzyj mikserem na puszystą masę . Następnie dodaj do niej mąkę ziemniaczaną oraz ser i całość dokładnie wymieszaj . Masę przełóż do rondla z masłem , i stale mieszając , gotuj na małym ogniu 15 minut . Dodaj osączone rodzynki , migdały , kawałki moreli , skórkę pomarańczową i wymieszaj .
3.Blach e do ciasta wyłóż ciasno biszkoptami , wylej na nie jeszcze ciepłą masę serową i odstaw w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia .
4.Wierzch schłodzonego sernika udekoruj pokrojonymi brzoskwiniami , zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki .
Komentarze