Czekoladowy Sernik Ferrero Rocher

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Aksamitny i mocno czekoladowy sernik z kawałkami orzechów laskowych, oblany lustrzaną czekoladową polewą, udekorowany pysznymi pralinami Ferrero Rocher to idealny deser na święta i nie tylko. Prezentuje się pięknie a smakuje jeszcze lepiej. Bardzo gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na masę serową:

    - 1 kg twarogu sernikowego półtłustego lub tłustego
    - 250 ml śmietanki kremówki 36%
    - 4 duże jajka
    - 200 g czekolady mlecznej
    - 100 g czekolady gorzkiej
    - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    - 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 100 g orzechów laskowych (uprażonych bez skórki)
    - 8 lub 10 sztuk pralinek Ferrero Rocher do udekorowania sernika
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


    Składniki na lustrzaną polewę:

    - 200 ml śmietanki kremówki 30 %
    - 100 g kakao
    - 250 g cukru
    - 225 ml wody
    - 50 g miodu
    - 25 g żelatyny + 40 ml wody do namoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Czekoladowy sernik ferrero rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie sernika:

    W misie miksera umieścić jajka z cukrem i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Dodać pestki z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy a następnie partiami dodawać masę serową wciąż miksując. Czekoladę rozpuścić w garnuszku ze śmietanką kremówką do uzyskania płynnej konsystencji. Przestudzić i cienkim strumieniem wlewać do masy serowej wciąż miksując. Na sam koniec dodać 3 łyżki mąki pszennej. Miksować jeszcze chwilę, aby składniki dokładnie się wymieszały. Orzechy zmiksować w blenderze na drobniejsze kawałki i ok ¾ ilości delikatnie wmieszać do masy. Resztę pozostawić do końcowej dekoracji.
    Tortownice od spodu owinąć szczelnie kilkoma warstwami folii aluminiowej, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej woda nie dostała się do masy serowej. Masę serową przelać do tortownicy i piec w w/w kąpieli wodnej* (opis podaję na końcu postu) w temperaturze 160°C przez około 50-60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć, wystudzić a następnie umieścić sernik w lodówce na całą noc. Na drugi dzień przygotować lustrzaną polewę kakaową i udekorować sernik wg własnych upodobań i pomysłu np. zmielonymi orzechami laskowymi i pralinami Ferrero Rocher.

    Przygotowanie lustrzanej polewy:

    Wodę, śmietankę, kakao i cukier umieścić w garnku i zagotować co jakiś czas mieszać, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Żelatynę zalać 40 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić, aby żelatyna napęczniała. Gdy masa w garnku się już zagotuje zdjąć z ognia. Dodać miód i żelatynę. Dokładnie wymieszać tak długo aż cała żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie przelać polewę do miseczki lub dzbanka przez gęste sitko, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z polewy. Miseczkę przykryć szczelnie folią spożywczą, aby na polewie nie utworzył się kożuch. Odstawić do przestudzenia na ok 30 – 45 min (najlepsza temperatura polewy, aby dobrze pokryła wierzch ciasta to ok. 30°C). Gdy masa osiągnie już wymaganą temperaturę delikatni i małym strumieniem wylewać ją na wierzch bardzo zimnego sernika. Zostawić przez 15 minut aż polewa lekko stężeje i można wówczas przystąpić do końcowego dekorowania. Sernik ponownie wstawić na 1h do lodówki.



    * Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować