Sernik cytrynowy z żurawiną

5 (200 ocen)

Lekki i puszysty jak chmurka. Bardzo wilgotny i bardzo pyszny. W końcu zaczęły wychodzić mi serniki :)

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego 3 krotnie mielonego (ja użyłam z wiaderka)
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    125 g margaryny
    1 budyń cytrynowy (proszek)
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka soku z cytryny
    aromat cytrynowy (kilka kropelek)
    150-200 g suszonej żurawiny

    150-200 g kakaowych herbatników
    4-5 łyżek stopionego masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    cukier puder
    buła tarta
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik cytrynowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik cytrynowy z żurawiną 1. Herbatniki pokruszyć na pył, dodać wystudzoną margarynę i wymieszać. Dno tortownicy 26cm, wyścielić papierem do pieczenia i wylepić herbatnikami, uklepać. Boki tortownicy nasmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
  • Sernik cytrynowy z żurawiną 2. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodawać wystudzoną margarynę, ser, budyń, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i aromat. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Na koniec do masy serowej dodać żurawinę i pianę, dokładnie ale delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (bez termoobiegu) a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 stopni. Piec ok godziny na złoty kolor.
  • 3. Po upieczeniu, sernik przetrzymać w uchylonym piekarniku, gdy przestygnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Następnie włożyć do lodówki na kila godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować