Cytrynowy sernik

4.94 (188 ocen)

  • 1 godz. 20 min

na swieta i nie tylko.....mocno cytrynowy, kremowy , aromatyczny sernik zaspokoi kazdego smakosza tychże smaków:) polecam.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Kruchy spód:
    1 jajko
    1\2 kostki margaryny
    25 dag maki
    2 łyzki cukru
    szczypta proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    Masa serowa:
    1 kg twarogu tłustego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    otarta skórka z 5 cytryn
    sok z jednej cytryny
    125 g masła
    1 szklanki drobnego cukru do wypieków
    cukier z prawdziwa wanilią
    szczypta soli
    cukier puder ,
    cytryna do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.94 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Cytrynowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na spód wyrobic kruche ciasto, wylepić nim spod blaszki .
    Ser zmielić conajmniej dwukrotnie.
    Żółtka oddzielić od białek.
    Z białek ubić ze szczypta soli pianę na sztywno.
    Połączyć masło, cukier żółtka , utrzeć do otrzymania puszystej masy.
    Dodać zmielony ser, makę cukry i sok oraz otarte skórki z cytryny i krótko zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej.Na koniec dodac piane z białek, delikatnie połaczyc z masa serową.
    Masę serową wylac na ciasto . Piec około 55- 60 minut w temperaturze 170ºC. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. PRzed podaniem oprószyc cukrem pudrem , udekorowac plasterkiem cytryny.

Porady

składniki powinny miec temperature pokojową. BLACHA 25 NA 20 CM.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester

Podobne przepisy

To może cię zainteresować