Cytrynowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników na spód wyrobic kruche ciasto, wylepić nim spod blaszki .
Ser zmielić conajmniej dwukrotnie.
Żółtka oddzielić od białek.
Z białek ubić ze szczypta soli pianę na sztywno.
Połączyć masło, cukier żółtka , utrzeć do otrzymania puszystej masy.
Dodać zmielony ser, makę cukry i sok oraz otarte skórki z cytryny i krótko zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej.Na koniec dodac piane z białek, delikatnie połaczyc z masa serową.
Masę serową wylac na ciasto . Piec około 55- 60 minut w temperaturze 170ºC. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. PRzed podaniem oprószyc cukrem pudrem , udekorowac plasterkiem cytryny.
Porady
składniki powinny miec temperature pokojową.
BLACHA 25 NA 20 CM.
Komentarze