Sernik cytrynowy z mascarpone

4.99 (199 ocen)

Sernik, który pojawi się u mnie na stole na Boże Narodzenie. Dziś przymiarka i wiem, że to będzie ten.

Składniki:

  • 4 duże jajka
    1 kg twarogu 0 % tłuszczu ( mielonego )
    250 g serka mascarpone
    1 budyń waniliowy
    1/4 szk soku z cytryny
    2/3 szk cukru

    lukier :
    cukier puder ( kilka łyżek )
    śmietanka 18 % słodka ( kilka łyżek )

    do dekoracji :
    żółta i zielona posypka cukrowa ( gwiazdki )
    złote perełki cukrowe

    dodatkowo :
    200 g okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.99 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik cytrynowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 180 stopni.
    Białka oddzielić od żółtek.
    Do miski wlać żółtka i 2/3 części cukru, utrzeć aż cukier się rozpuści.
    Wsypać budyń i wlać sok z cytryny, wymieszać.
  • 2. Dodać twaróg i mascarpone, wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę w trakcie ubijania dodawać cukier.
    Gdy piana będzie gotowa dodać część do masy serowej, wymieszać delikatnie i dodać resztę piany, wymieszać.
  • 3. Na dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkopty i wyłożyć masę sernikową.
    Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec sernik 30 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne pół godziny.
    Po upieczeniu sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i utrzeć lukier, którym polać zimny sernik.
    Na koniec udekorować posypką, wstawić sernik do lodówki i kroić po ścięciu się lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować