Sernik cytrynowy na herbatnikach z paseczkiem czarnej porzeczki

4.6 (5 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki. Wszystko dobrze się komponuje.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka ( Piątnica )
    5 jajek
    puszka mleka zagęszczonego słodzonego 530 g
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    330 ml śmietany 30 %
    otarta skórka z cytryny i sok z cytryny
    herbatniki maślane
    słoik dżemu z czarnej porzeczki 300 g
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik cytrynowy na herbatnikach z paseczkiem czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki i przykryć warstwą herbatników.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
    Do miseczki przełożyć twaróg i dodać żółtka, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, śmietanę 30 %, otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny i wszystko wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową, najlepiej szpatułką.
    Przelać do formy, na herbatniki.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1 godz 40 min.
    Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    Wystudzony sernik wyjąć z formy.
    Najlepiej przykryć deska do krojenia i obrócić formę do góry dnem. Zdjąć papier.
    Pozostawić w lodówce najlepiej na noc.
    Przed podaniem sernik oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Jajka Śmietana Herbatniki Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować