To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki. Wszystko dobrze się komponuje.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka ( Piątnica )
5 jajek
puszka mleka zagęszczonego słodzonego 530 g
3 łyżki mąki ziemniaczanej
330 ml śmietany 30 %
otarta skórka z cytryny i sok z cytryny
herbatniki maślane
słoik dżemu z czarnej porzeczki 300 g
cukier puder do oprószenia
Sernik cytrynowy na herbatnikach z paseczkiem czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki i przykryć warstwą herbatników.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Do miseczki przełożyć twaróg i dodać żółtka, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, śmietanę 30 %, otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny i wszystko wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową, najlepiej szpatułką.
Przelać do formy, na herbatniki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1 godz 40 min.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wystudzony sernik wyjąć z formy.
Najlepiej przykryć deska do krojenia i obrócić formę do góry dnem. Zdjąć papier.
Pozostawić w lodówce najlepiej na noc.
Przed podaniem sernik oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze