1 kg sera z wiaderka firmy Vitello z Biedronki
8 jajek
25o gram cukru pudru
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy bez cukru 40 gram
Sok z 1 cytryny
Aromat cytrynowy
2 szczypty soli
Forma o wymiarach 22/30 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą
Sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Żółtka utrzeć ze szczyptą soli, nadal ucierając stopniowo dodawać cukier puder, potem ser po łyżce.
Następnie nadal miksując dodawać kolejno sok z cytryny, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną połączoną z proszkiem do pieczenia, aromat cytrynowy.
Na końcu wmieszać delikatnie ubite białka ze szczyptą soli.
Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.
Po upieczeniu sernik wystudzić w otwartym piekarniku.
Sernik można upiec na kruchym spodzie a wierzch polać dowolną polewą czekoladową
Komentarze