Sernik orzechowo-brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 10 osób

Wspaniały sernik na każdą okazję, bardzo ładnie się kroi i prezentuje. To jest mój najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam. Przepis dostałam od koleżanki.

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    5 żółtek
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ser:
    1 kg sera na serniki
    1/2 kostki margaryny
    6 jajek
    1 budyń śmietankowy
    25 dag cukru kryształu

    Masa orzechowa:
    25 dag orzechów włoskich mielonych
    1/2 szklanki mleka
    2 jajka
    2 lyżki cukru kryształu
    1/2 płaskiej lyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Torty Desery

Sernik orzechowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na dwie równe części. Jedną cześć ciasta wylepić dno formy a drugą część wstawić do lodówki.
  • 2. Ser: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser z budyniem, a na końcu pianę z bialek.
  • 3. Masa orzechowa: Masło, mleko oraz cukier zagotować, dodać orzechy, wymieszać i przestudzić. Dodać do ostudzonej masy żółtka, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
  • 4. Na ciasto kruche w blaszce wyłożyć całą masę orzechową, połowę masy serowej na to ukladamy w drobną kostkę pokojone brzoskwinie, następnie resztę masy serowej i zcieramy na tarce drugą cześć ciasta. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok.70 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować