Sernik pomarańczowo-brzoskwiniowy

4.48 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Brzoskwinia i pomarańcza to zgrany duet,świetnie komponują się z całością ciasta,a każdy kęs tego pysznego sernika to prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • na sernik:
    900 g sera na sernik
    10 jajek
    10 łyżek cukru pudru
    1/2 szklanki cukru kryształu
    100 g płynnego masła
    10 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek mąki ziemniaczanej
    250 ml mleka
    1 cukier waniliowy
    na budyń pomarańczowy:
    500 ml soku z pomarańczy
    6 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka maki pszennej
    100 g masła
    na biszkopt biały:
    6 białek
    90 g maki tortowej
    160 g cukru kryształu
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku di pieczenia
    na mus brzoskwiniowy:
    1 puszka brzoskwiń w syropie(850g)
    2 galaretki brzoskwiniowe
    300 ml wrzątku
    dodatkowo:
    3 pomarańcze
    biała czekolada
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Sernik pomarańczowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotować sernik:
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i nadal ucierając dodawać stopniowo ser,przesiane przez sito mąki,roztopione,przestudzone masło,mleko.
    Białka ubić na sztywną pianę,dodając cukier kryształ,następnie delikatnie połączyć z masą serową.
    Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 24x35 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 60 minut,po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. przygotować biszkopt biały:
    Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
    Do ubitych białek przesiać przez sito obie maki i proszek do pieczenia,delikatnie wymieszać.
    Ciasto wyłożyć do blaszki 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut,pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. przygotować budyń pomarańczowy:
    350 ml soku pomarańczowego zagotować z cukrem w pozostałym rozpuścić żółtka oraz obie mąki i wlać na gotujący się sok,dodać masło i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia i rozpuszczenia się masła.
    Gorący budyń wyłożyć na ostygnięty sernik,gdy budyń przestygnie poukładać na nim cząstki obranych ze skórki pomarańczy,przykryć ostudzonym białym biszkoptem.
  • 4. Brzoskwinie odsączyć z syropu i zmiksować na gładki mus,następnie wlać do niego lekko tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 300 ml wrzątku,wymieszać,gotowy mus wyłożyć na ciasto.
    Górę ciasta posypać startą białą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować