Brzoskwinia i pomarańcza to zgrany duet,świetnie komponują się z całością ciasta,a każdy kęs tego pysznego sernika to prawdziwa uczta dla podniebienia.
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Składniki:
na sernik:
900 g sera na sernik
10 jajek
10 łyżek cukru pudru
1/2 szklanki cukru kryształu
100 g płynnego masła
10 łyżek mąki pszennej
8 łyżek mąki ziemniaczanej
250 ml mleka
1 cukier waniliowy
na budyń pomarańczowy:
500 ml soku z pomarańczy
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
100 g masła
na biszkopt biały:
6 białek
90 g maki tortowej
160 g cukru kryształu
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku di pieczenia
na mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń w syropie(850g)
2 galaretki brzoskwiniowe
300 ml wrzątku
dodatkowo:
3 pomarańcze
biała czekolada
Sernik pomarańczowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować sernik:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i nadal ucierając dodawać stopniowo ser,przesiane przez sito mąki,roztopione,przestudzone masło,mleko.
Białka ubić na sztywną pianę,dodając cukier kryształ,następnie delikatnie połączyć z masą serową.
Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 24x35 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 60 minut,po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2.przygotować biszkopt biały:
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Do ubitych białek przesiać przez sito obie maki i proszek do pieczenia,delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do blaszki 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut,pozostawić do ostygnięcia.
3.przygotować budyń pomarańczowy:
350 ml soku pomarańczowego zagotować z cukrem w pozostałym rozpuścić żółtka oraz obie mąki i wlać na gotujący się sok,dodać masło i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia i rozpuszczenia się masła.
Gorący budyń wyłożyć na ostygnięty sernik,gdy budyń przestygnie poukładać na nim cząstki obranych ze skórki pomarańczy,przykryć ostudzonym białym biszkoptem.
4.Brzoskwinie odsączyć z syropu i zmiksować na gładki mus,następnie wlać do niego lekko tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 300 ml wrzątku,wymieszać,gotowy mus wyłożyć na ciasto.
Górę ciasta posypać startą białą czekoladą.
Komentarze