Sernik bez sera na śmietanach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś jest Dzień Kobiet dlatego postanowiłam przygotować ciasto, pewnie większość je zna to ciasto ale nie byłabym sobą gdybym nie pozmieniała to i tamto. Robiłam nawet na cieście kakaowym jednak na białym smakuje mi najbardziej. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu a już nie wspomnę jak szybko znika z talerza.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto : 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

    0,5 kostki margaryny ( tortowa ),

    3 żółtka,

    5 łyżek cukru.

    masa śmietanowa : 3 białka,

    1 cukier waniliowy 15 g,

    2 duże śmietany 330 g ,

    1 szklanka cukru,

    2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( każdy po 64 g ).

    dodatkowo : ulubione owoce z kompotu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik bez sera na śmietanach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia oraz pokrojoną margarynę. Dokładnie wszystko wymieszać rękoma na sypką masę.
  • ciasto 2. Gdy ciasto jest już wyrobione ubić białka w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • ciasto 3. Do drugiej miski wylać obie śmietany, dodać cukier, proszek budyniowy i cukier waniliowy, wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się składników.
  • ciasto 4. Gdy mamy już zmiksowane śmietany z całą resztą dodać ubite na sztywno białka i wymieszać powoli za pomocą łyżki.
  • ciasto 5. Do blaszki 26 * 26 wyłożonej papierem do pieczenia wysypać część ciasta sypkiego, rozłożyć po całości blaszki.
  • ciasto 6. Na wyłożone sypkie ciasto wylać przygotowaną masę śmietanową, wyrównać ją można położyć dowolne owoce z kompotu ( sok przelać przez sito zostawiając sam owoc ). Ja dałam swoje truskawki z kompotu.
  • ciasto 7. Na masę śmietanową z owocami równo wysypać drugą część ciasta sypkiego.
  • ciasto 8. Przygotowane ciasto wstawić do zimnego piekarnika na 180 stopni i piec 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia ciasta. Po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto ładnie urośnie ale po ostygnięciu opadnie jak każdy sernik. Gdy już jest zimne wyjąć razem z papierem z blaszki.
  • ciasto 9. Ciasto ma świetny posmak pieczonego budyniu, nadaje się idealnie do kawy jak również dla gości. Polecam serdecznie ponieważ przygotowanie jest banalnie proste.
  • ciasto 10. A na obiad miałam rybę panga smażoną, surówka z kapusty kiszonej z czerwoną cebulką oraz ziemniaki. Przepisu nie podaję ponieważ rybę każdy potrafi usmażyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować