Jak się okazało ciasto te było u mnie hitem top one :) Nikt nie umiał uwierzyć, że w tym serniku nie ma sera! Każdy tylko mówił "ale ten sernik jest delikatny". Bo jest! Dzięki jogurtowi :)
Składniki:
Składniki na krem:
1 l dobrej jakości jogurtu greckiego
5 jajek
1/2 szklanki oleju
3 op. budyniu śmietankowego albo 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Na spód (tortownica o średnicy 26 cm):
300 g pokruszonych herbatników
Sernik bez sera na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Pokruszone herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masę z herbatników równomiernie wykładamy na spód natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy na 30 min do lodówki.
2.Krem: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy do nich cukier. Żółtka miksujemy z budyniami, proszkiem do pieczenia, olejem oraz jogurtem. Następnie łączymy z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na spód z herbatników.
3.Finał: Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 s. C. Pieczemy do 60 minut. Zostawiamy ciasto w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i truskawkami
Komentarze