Sernik bez pieczenia z galaretką z grzańca

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik o smaku świąt. Delikatna masa serowa na spodzie z korzennych ciastek i z aromatyczną winną galaretką.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    200 g ciastek korzennych (spekulatius)
    100 g roztopionego masła

    Masa serowa:
    500 g serka z wiaderka
    3 łyżeczki żelatyny w proszku
    4-5 łyżek cukru pudru
    150 ml likieru pomarańczowego (Cointreau)

    Galaretka:
    500 ml grzańca (Glühwein)
    3 łyżeczki żelatyny
    1 laska cynamonu
    2 goździki
    2 ziarna kardamonu
    1 anyż

    Karmelizowane pomarańcze:
    2 pomarańcze (sparzone i dokładnie umyte)
    200 ml wody
    200 g cukru
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik bez pieczenia z galaretką z grzańca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciastka zmiel na proszek, wymieszaj z roztopionym masłem. Spód formy (25 cm x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż zmielone ciastka i docisnij dobrze. Formę wstaw do lodówki.

    2. Masa serowa: żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, by napęczniała. Ser przełóż do misy, dodaj cukier puder i likier, ubij razem. Żelatynę podgrzej delikatnie (nie gotuj!), jak się rozpuści dodaj do niej 3 łyżki masy serowej i dobrze wymieszaj. Całość przelej do misy z serem i porządnie wymieszaj. Masę wylej na spód. Wstaw do lodówki do stężenia.

    3. Do garnka wlej wino, dodaj przyprawy i gotuj razem 10 minut. Potem wyłącz i pozostaw wino z przyprawami na 30 minut. Następnie wyjmij przyprawy. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody by napęczniała. Podgrzej ją (nie gotuj!) by się rozpuściła. Dodaj 3 łyżki wina i dobrze wymieszaj. Dodaj do wina. Wylej na stężałą masę serową. Wstaw do lodówki by galaretka stężała.

    4. Kandyzowane pomarańcze: pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Pokrój w dosyć cienkie plastry. W garnku zagotuj cukier i wodę. Dodaj sok z cytryny i zmniejsz ogień. Dodaj plastry pomarańczy i gotuj na wolnym ogniu przez ok 1 godzinę. Co 10-15 minut plastry przewracaj. Plastry wyjmij na kratkę i ostudź. Dekoruj stężały sernik.

Porady

Do galaretki z wina można dodać cukier, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Pomarańcze Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować