Sernik bez pieczenia z galaretką z grzańca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciastka zmiel na proszek, wymieszaj z roztopionym masłem. Spód formy (25 cm x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż zmielone ciastka i docisnij dobrze. Formę wstaw do lodówki.
2. Masa serowa: żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, by napęczniała. Ser przełóż do misy, dodaj cukier puder i likier, ubij razem. Żelatynę podgrzej delikatnie (nie gotuj!), jak się rozpuści dodaj do niej 3 łyżki masy serowej i dobrze wymieszaj. Całość przelej do misy z serem i porządnie wymieszaj. Masę wylej na spód. Wstaw do lodówki do stężenia.
3. Do garnka wlej wino, dodaj przyprawy i gotuj razem 10 minut. Potem wyłącz i pozostaw wino z przyprawami na 30 minut. Następnie wyjmij przyprawy. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody by napęczniała. Podgrzej ją (nie gotuj!) by się rozpuściła. Dodaj 3 łyżki wina i dobrze wymieszaj. Dodaj do wina. Wylej na stężałą masę serową. Wstaw do lodówki by galaretka stężała.
4. Kandyzowane pomarańcze: pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Pokrój w dosyć cienkie plastry. W garnku zagotuj cukier i wodę. Dodaj sok z cytryny i zmniejsz ogień. Dodaj plastry pomarańczy i gotuj na wolnym ogniu przez ok 1 godzinę. Co 10-15 minut plastry przewracaj. Plastry wyjmij na kratkę i ostudź. Dekoruj stężały sernik.
Porady
Do galaretki z wina można dodać cukier, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie.
Komentarze