REKLAMA

SEROMAKOWIEC NA HERBATNIKACH (BEZ PIECZENIA)

wyświetlono: 5514 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

Przedstawiam wszystkim prawdziwy świąteczny hit! Pyszny sernik z makiem w wersji bez pieczenia. Delikatna i kremowa warstwa serowa połączona z intensywną i najeżoną bakaliami masą makową, a wszystko to na herbatnikowo-maślanym kruchym spodzie. Istna poezja smaku ;)

opublikowany: 24.12.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • na formę 36x25

    SPÓD:
    300 g herbatników
    2 łyżki cukru pudru
    200 g prawdziwego masła 82%

    WARSTWA Z MAKIEM:
    900 g gotowej masy makowej
    1 szklana rodzynek
    1 szklanka suszonych moreli
    pół szklanki daktyli suszonych
    2 łyżki płynnego miodu
    3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
    2 galaretki pomarańczowe

    WARSTWA SEROWA:
    1 kg sera z wiaderka
    100 g masła
    szklanka cukru
    1 żółtko z jajka
    3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
    aromat migdałowy i cytrynowy
    1 żelatyna-fix deserowa
    1 galaretka cytrynowa

    POLEWA:
    100 g deserowej czekolady
    100 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki oleju
Ocena:

(średnia 4.5 z 188 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Masło roztapiamy i wlewamy do rozdrobnionych herbatników. Doprawiamy cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany spód przekładamy na wysmarowaną masłem formę, równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy (dłonią lub np. spodem szklanki).
  • 2. WARSTWA Z MAKIEM. Morele i daktyle kroimy na małe kawałki i razem z rodzynkami wkładamy do rondelka, zalewamy ciepłą wodą i zagotowujemy, gotujemy parę minut aż owoce zmiękną i napęcznieją. Odcedzamy. Tak przygotowane bakalie mieszamy z gotową masą makową, dodając również miód i skórkę pomarańczową. 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku (można użyć miksera, aby nie było grudek) i wlewamy powoli do masy makowej delikatnie mieszając widelcem aż masa będzie jednolita. Masę następnie wylewamy do formy na herbatnikowy spód i wkładamy na około 40 minut do lodówki.
  • 3. WARSTWA SEROWA. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i żółtkiem. Następnie dodajemy do tego ser z wiaderka i dalej miksujemy na wolniejszych obrotach. Całość doprawiamy aromatami i skórką pomarańczową. Żelatynę fix przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i powoli wlewamy do masy serowej cały czas miksując. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku (można użyć miksera) i wlewamy do masy serowej, miksujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy na lekko już stężałą masę makową. Chłodzimy w lodówce minimum 2-3 godziny a najlepiej całą noc.
  • 4. POLEWA. Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Dodajemy olej i mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej. Wylewamy na ciasto i równamy za pomocą łyżki. Dekorujemy według własnej fantazji. Ja użyłam skórek pomarańczowych.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: adzia adzia

Rafaello na herbatnikach bez pieczenia

jest smaczny a przy tym nie wymaga dużo pracy.

kategoria: Ciasta Desery rafaello opublikowany: 31.10.2013 | wyświetlono: 56749 Książki kucharskie: 36 | Polecenia: 0
Dodane przez: bietka 15608573_10209994744458189_1327075467_o

Bananowiec bez pieczenia na herbatnikach kakaowych

Proste w przygotowaniu ciasto, a do tego bardzo smaczne : )

kategoria: Ciasta galaretki herbaty krem opublikowany: 25.01.2019 | wyświetlono: 2563 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE