SEROMAKOWIEC NA HERBATNIKACH (BEZ PIECZENIA)

  • wyświetlono: 1740 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Przedstawiam wszystkim prawdziwy świąteczny hit! Pyszny sernik z makiem w wersji bez pieczenia. Delikatna i kremowa warstwa serowa połączona z intensywną i najeżoną bakaliami masą makową, a wszystko to na herbatnikowo-maślanym kruchym spodzie. Istna poezja smaku ;)

2019-05-31 11
  • 30 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

na formę 36x25

SPÓD:
300 g herbatników
2 łyżki cukru pudru
200 g prawdziwego masła 82%

WARSTWA Z MAKIEM:
900 g gotowej masy makowej
1 szklana rodzynek
1 szklanka suszonych moreli
pół szklanki daktyli suszonych
2 łyżki płynnego miodu
3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
2 galaretki pomarańczowe

WARSTWA SEROWA:
1 kg sera z wiaderka
100 g masła
szklanka cukru
1 żółtko z jajka
3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
aromat migdałowy i cytrynowy
1 żelatyna-fix deserowa
1 galaretka cytrynowa

POLEWA:
100 g deserowej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

SEROMAKOWIEC NA HERBATNIKACH (BEZ PIECZENIA)

  • 1. SPÓD. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Masło roztapiamy i wlewamy do rozdrobnionych herbatników. Doprawiamy cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany spód przekładamy na wysmarowaną masłem formę, równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy (dłonią lub np. spodem szklanki).
  • 2. WARSTWA Z MAKIEM. Morele i daktyle kroimy na małe kawałki i razem z rodzynkami wkładamy do rondelka, zalewamy ciepłą wodą i zagotowujemy, gotujemy parę minut aż owoce zmiękną i napęcznieją. Odcedzamy. Tak przygotowane bakalie mieszamy z gotową masą makową, dodając również miód i skórkę pomarańczową. 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku (można użyć miksera, aby nie było grudek) i wlewamy powoli do masy makowej delikatnie mieszając widelcem aż masa będzie jednolita. Masę następnie wylewamy do formy na herbatnikowy spód i wkładamy na około 40 minut do lodówki.
  • 3. WARSTWA SEROWA. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i żółtkiem. Następnie dodajemy do tego ser z wiaderka i dalej miksujemy na wolniejszych obrotach. Całość doprawiamy aromatami i skórką pomarańczową. Żelatynę fix przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i powoli wlewamy do masy serowej cały czas miksując. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku (można użyć miksera) i wlewamy do masy serowej, miksujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy na lekko już stężałą masę makową. Chłodzimy w lodówce minimum 2-3 godziny a najlepiej całą noc.
  • 4. POLEWA. Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Dodajemy olej i mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej. Wylewamy na ciasto i równamy za pomocą łyżki. Dekorujemy według własnej fantazji. Ja użyłam skórek pomarańczowych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serczekoladamakherbatnikiboże narodzenieciasto bez pieczeniasylwestersernik z makiemSwiateczne ciastoseromakowiecseromakowiec na herbatnikachseromakowiec bez pieczenia
 

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I HERBATNIKAMI – bez pieczenia!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I HERBATNIKAMI...

Wspaniały, słodki krem budyniowy...

Seromakowiec na kruchym cieście.

Dodane przez: weronika63

Seromakowiec na kruchym cieście

Idealne ciasto na świąteczny stół,...

Seromakowiec  na kruchym spodzie

Dodane przez: WeronikaCh

Seromakowiec na kruchym spodzie

Ciasto jest idealne na świąteczny...

RAFAELLO NA KRAKERSACH – bez pieczenia

Dodane przez: Ostra Na Słodko

RAFAELLO NA KRAKERSACH – bez pieczenia

Ciasto bardzo łatwe, szybkie i...

seromakowiec na piernikowym biszkopcie

Dodane przez: klementynka

seromakowiec na piernikowym biszkopcie

Seromak jest dość popularny ale...

Szarlotka na zimno bez pieczenia

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Szarlotka na zimno bez pieczenia

Pyszne i dietetyczne ciasto na...