SEROMAKOWIEC NA HERBATNIKACH (BEZ PIECZENIA)

4.47 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przedstawiam wszystkim prawdziwy świąteczny hit! Pyszny sernik z makiem w wersji bez pieczenia. Delikatna i kremowa warstwa serowa połączona z intensywną i najeżoną bakaliami masą makową, a wszystko to na herbatnikowo-maślanym kruchym spodzie. Istna poezja smaku ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na formę 36x25

    SPÓD:
    300 g herbatników
    2 łyżki cukru pudru
    200 g prawdziwego masła 82%

    WARSTWA Z MAKIEM:
    900 g gotowej masy makowej
    1 szklana rodzynek
    1 szklanka suszonych moreli
    pół szklanki daktyli suszonych
    2 łyżki płynnego miodu
    3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
    2 galaretki pomarańczowe

    WARSTWA SEROWA:
    1 kg sera z wiaderka
    100 g masła
    szklanka cukru
    1 żółtko z jajka
    3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
    aromat migdałowy i cytrynowy
    1 żelatyna-fix deserowa
    1 galaretka cytrynowa

    POLEWA:
    100 g deserowej czekolady
    100 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.47 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Seromakowiec na herbatnikach (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze. Masło roztapiamy i wlewamy do rozdrobnionych herbatników. Doprawiamy cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany spód przekładamy na wysmarowaną masłem formę, równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy (dłonią lub np. spodem szklanki).
  • 2. WARSTWA Z MAKIEM. Morele i daktyle kroimy na małe kawałki i razem z rodzynkami wkładamy do rondelka, zalewamy ciepłą wodą i zagotowujemy, gotujemy parę minut aż owoce zmiękną i napęcznieją. Odcedzamy. Tak przygotowane bakalie mieszamy z gotową masą makową, dodając również miód i skórkę pomarańczową. 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku (można użyć miksera, aby nie było grudek) i wlewamy powoli do masy makowej delikatnie mieszając widelcem aż masa będzie jednolita. Masę następnie wylewamy do formy na herbatnikowy spód i wkładamy na około 40 minut do lodówki.
  • 3. WARSTWA SEROWA. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i żółtkiem. Następnie dodajemy do tego ser z wiaderka i dalej miksujemy na wolniejszych obrotach. Całość doprawiamy aromatami i skórką pomarańczową. Żelatynę fix przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i powoli wlewamy do masy serowej cały czas miksując. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku (można użyć miksera) i wlewamy do masy serowej, miksujemy. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy na lekko już stężałą masę makową. Chłodzimy w lodówce minimum 2-3 godziny a najlepiej całą noc.
  • 4. POLEWA. Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Dodajemy olej i mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej. Wylewamy na ciasto i równamy za pomocą łyżki. Dekorujemy według własnej fantazji. Ja użyłam skórek pomarańczowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbatniki Mak Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować