Puszysty sernik adwokatowy

4.91 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Zrobiłam jedno z naszych ulubionych wypieków, a jest nim oczywiście sernik. Delikatny, puszysty i z lekko wyczuwalnym smakiem i aromatem adwokatu.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    3/4 szkl mąki pszennej
    60 g masła
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżka kakao
    Masa serowa:
    1 kg twarogu półtłustego
    1 szkl cukru
    5 jajek
    1 budyń śmietankowy b/c (proszek)
    100 ml śmietany kremówki 30%
    200 ml oleju
    250 ml adwokatu
Wystaw ocenę:

4.91 (208 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Puszysty sernik adwokatowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Tortownicę wysmarować i wysypać mąką*. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 25 cm i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć i przestudzić.
    Ciasto nie może być zbyt gorące przed wylaniem masy serowej.
    Masa serowa:
    Twaróg zmielić w maszynce na drobnych oczkach, dodać jajka, cukier i chwilkę miksować na wolnych obrotach. Dodać budyń w proszku, śmietanę (płynną), olej i znowu zmiksować. Na koniec wlewać wolnym strumieniem adwokat i miksować do połączenia się składników. Masę serową wylać na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem(góra-dół) na 170 stopni i piec około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik jeszcze około godziny w piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz z tortownicy i ostudzić. Najlepiej całą noc.

Porady

*Twaróg do sernika musi być raczej suchy nie mokry. Używałam klinka z biedronki. Masy serowej nie miksujemy za długo ani na zbyt szybkich obrotach by nie zrobiła się puszysta. U mnie tortownica z ceramicznym dnem i silikonową obręczą więc nie smarowałam i nie sypałam mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować