Sernik adwokatowy

0 (0 ocen)

Wieczorem, gdy sernik spędził kilka godzin w lodówce, ukroiłam kawałek (malutki kawałek) i spróbowałam. To był największy błąd... cierpiałam cały wieczór i całą noc. Tak bardzo chciałam go zjeść, jeszcze jeden większy kawałek. To zdecydowanie moje ukochane ciasto i mogłabym jeść je codziennie.

Składniki:

  • Składniki:

    500g białego sera śmietankowego
    200g jogurtu brzoskwiniowego
    100g cukru
    150ml likieru adwokat
    3 łyżki żelatyny
    100ml gorącej wody
    100ml śmietanki 36%
    150g gorzkiej czekolady
    biszkopty ok. 20szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik adwokatowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami, boki również, ale dopiero przy wlewaniu masy.
  • 2. Ser ubijamy z cukrem i jogurtem brzoskwiniowym, ciągle miksując wlewamy powoli adwokat. Do gotowej masy dodajemy ostudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Łyżką nakładamy masę adwokatową do tortownicy, przy wlewaniu ciasta biszkopty nie zostaną na miejscu, więc należy robić to delikatnie. Gdy biszkopty zostaną przykryte, wykładamy boki tortownicy biszkopcikami, lekko wbijając je w ciasto. Wlewamy resztę masy do tortownicy. Wkładamy do lodówki na 12 godzin.
  • 4. Śmietankę zagotowujemy, do gorącej dodajemy czekoladę i mieszamy na gładką masę. Sernik wyjmujemy z foremki, układamy na paterze. Gdy czekolada będzie letnia, ale nadal płynna (należy ją mieszać co kilka chwil) polewamy nią ciasto. Wkładamy ponownie do lodówki na 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować