Sernik na zimno malinowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny wymieszać z 2 łyżkami cukru, przełożyć do garnka i podgrzewać na lekkim ogniu, chwilę gotować. Przestudzic i przetrzeć przez sitko.
2.Warstwa czekoladowa:
Na dnie tortownicy wyłożyć biszkopty. Czekoladę rozpuścić z 2 lyzkami śmietanki w kąpieli wodnej. 1 łyżkę zelatyny rozpuścić z 1/3 szklanka mleka w kąpieli wodnej. 250 ml śmietanki kremówki ubić z 1 łyżką cukru. 250 ml serka zmiksować dodać ubitą śmietankę, czekoladę oraz żelatynę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodowki
3.Żelka malinowa:
1 galaretkę malinową + 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w 250 ml wrzątku, przestudzic. Połowę przetartych malin wymieszać z gęstniejącą galaretką i wyłożyć na masę czekoladową. Wstawić do lodówki.
4.Warstwa malinowa:
1 galaretkę malinową + 1 łyżkę żelatyny rozpuścić we wrzątku i pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubić z 1 łyżką cukru. Serek rozmieszac, dodać gęstniejącą galaretkę, drugą połowę malin oraz śmietankę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na żelke malinową, posypać starta czekolada i schłodzić.
Porady
Ilość cukru możemy zwiększyć w zależności od naszych upodobań.
Komentarze