Malinowo czekoladowy sernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie wiem jak wam ale mi lato kojarzy się z owocami. Ten sernik powstał z przepysznych ogrodowych malin które sama nazbierałam. Na biszkoptowym czekoladowym spodzie z galaretką z malinami, warstwą sernikową malinową i śmietankową. Całość polana czekoladą deserową.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:

    2 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    galaretka malinowa:

    1 galaretka malinowa
    250 ml wody
    250 g malin

    sernik malinowy:

    250 ml śmietany 30 %
    300 g sera twarogowego
    1 galaretka malinowa
    200 g malin

    sernik śmietankowy:

    400 g sera twarogowego
    1/2 galaretki cytrynowej
    200 g malin

    polewa:

    50 g czekolady gorzkiej
    1/4 łyżeczki żelatyny
    1 łyżeczka masła
    50 ml mleka
    maliny mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Biszkopty Galaretki

Malinowo czekoladowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier ubijam dalej i kolejną łyżką cukru. Jak piana będzie lśniąca to dodaję żółtka i mieszam mikserem chwilę. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiewam i dodaję do masy. Mieszam delikatnie od spodu łyżką. Formę o średnicy o 19 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam masę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 10 minut. Wyciągam i studzę.

    Galaretka malinowa:

    Galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej wody. Jak przestygnie dodaję do niej maliny. Jak lekko stężeje wylewam na biszkopt wstawiam do lodówki na 30 minut.

    Sernik malinowy:

    Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję ser. Maliny przekładam do garnka, dodaję 150 ml wody i zagotowuję aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Do musu gorącego dodaję galaretkę i rozpuszczam. Jak mus będzie zimny wlewam do sera i mieszam mikserem. Wylewam na galaretkę malinową i wstawiam do lodówki na godzinę aż stężeje.

    Sernik śmietankowy:

    Galaretkę rozpuszczam w 100 ml wody gorącej. Jak przestygnie dodaję do sera i mieszam mikserem. 1/3 masy wykładam na sernik malinowy, układam maliny, i przykrywam pozostałym serem. Wstawiam do lodówki aż stężeje.

    Polewa:

    Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miski, dodaję masło, mleko. Żelatynę namaczam w łyżce mleka, dodaję do czekolady. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. To znaczy ustawiam na garnku z gorącą wodą, tak żeby nie dotykała powierzchni wody i na wolnym ogniu podgrzewam. Mieszam dopiero jak zdejmuję z ognia. Lekko ciepłą czekoladą polewam sernik, dekoruję malinami i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik

To może cię zainteresować