Potrójnie czekoladowy sernik na zimno

4.49 (148 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Sernik z trzema rodzajami czekolady, bez użycia piekarnika. Robi wrażenie na gościach. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Spód:
    130 g herbatników kakaowych
    70 g masła, stopionego

    Masa serowa:
    500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    200 g śmietanki kremówki 30%
    1-2 łyżki cukru pudru
    100 g czekolady gorzkiej
    1 łyżka kakao
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady białej
    4 łyżeczki żelatyny+ 8 łyżek zimnej wody

    Dodatkowo:
    kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Potrójnie czekoladowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Herbatniki drobno pokruszyć, np. w malakserze lub za pomocą wałka. Wymieszać ze stopionym, jeszcze ciepłym masełkiem. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 18-20 cm, uprzednio wyłożonej folią aluminiową. Dobrze podociskać w dno formy. Schłodzić w lodówce 30 minut.
  • 2. Masa serowa: Żelatynę zalać 8 łyżkami zimnej wody, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by żelatyna się rozpuściła. Dobrze wymieszać i odstawić na chwilkę do przestygnięcia.

    Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz zmielony twaróg. Następnie do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do masy serowej (zapobiegnie to zwarzeniu się sera). Masę podzielić na 3 równe części.
  • 3. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z dodatkiem łyżki kakao z pierwszą częścią masy serowej. Można dodać 1-2 łyżki cukru pudru, jeśli lubicie słodsze masy. Taką ciemną masę wylać na schłodzony spód z ciastek. Schłodzić do stężenia.
  • 4. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z drugą częścią masy serowej. Średnio czekoladową masę wylać na stężoną ciemną. Ponownie schłodzić w lodówce.
  • 5. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z ostatnią- trzecią częścią masy serowej. Taką białą masę wylać na stężoną średnio-czekoladową.
  • 6. Sernik umieścić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc, aż poszczególne warstwy stężeją). Przed podaniem oprószyć przesianym kakao. Ja posłużyłam się wyciętym z kartki szablonem, co dało taki ładny efekt :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować