Potrójnie czekoladowy sernik na zimno

  • wyświetlono: 878 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Sernik z trzema rodzajami czekolady, bez użycia piekarnika. Robi wrażenie na gościach. Polecam!

akrobatka22

Składniki

Spód:
130 g herbatników kakaowych
70 g masła, stopionego

Masa serowa:
500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
200 g śmietanki kremówki 30%
1-2 łyżki cukru pudru
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka kakao
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
4 łyżeczki żelatyny+ 8 łyżek zimnej wody

Dodatkowo:
kakao do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Potrójnie czekoladowy sernik na zimno

  • 1. Spód: Herbatniki drobno pokruszyć, np. w malakserze lub za pomocą wałka. Wymieszać ze stopionym, jeszcze ciepłym masełkiem. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 18-20 cm, uprzednio wyłożonej folią aluminiową. Dobrze podociskać w dno formy. Schłodzić w lodówce 30 minut.
  • 2. Masa serowa: Żelatynę zalać 8 łyżkami zimnej wody, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by żelatyna się rozpuściła. Dobrze wymieszać i odstawić na chwilkę do przestygnięcia.

    Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz zmielony twaróg. Następnie do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do masy serowej (zapobiegnie to zwarzeniu się sera). Masę podzielić na 3 równe części.
  • 3. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z dodatkiem łyżki kakao z pierwszą częścią masy serowej. Można dodać 1-2 łyżki cukru pudru, jeśli lubicie słodsze masy. Taką ciemną masę wylać na schłodzony spód z ciastek. Schłodzić do stężenia.
  • 4. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z drugą częścią masy serowej. Średnio czekoladową masę wylać na stężoną ciemną. Ponownie schłodzić w lodówce.
  • 5. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z ostatnią- trzecią częścią masy serowej. Taką białą masę wylać na stężoną średnio-czekoladową.
  • 6. Sernik umieścić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc, aż poszczególne warstwy stężeją). Przed podaniem oprószyć przesianym kakao. Ja posłużyłam się wyciętym z kartki szablonem, co dało taki ładny efekt :) Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieczekoladasernikDeserbez pieczeniana zimnoprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

image-26s4d40

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Sernik na zimno waniliowo-czekoladowy z malinami

Warstwowy sernik na biszkoptach...

sernik

Dodane przez: Aninka88

CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI

obłędny, lekki, piankowy sernik...

image-0xj4nav

Dodane przez: Teodorka

Sernik na zimno

Uwielbiam serniki na zimno i pieczone....

sernik na zimno

Dodane przez: iziona

Sernik na zimno

Zdecydowanie jest to najlepszy...

czekoladowy sernik na zimno z wiśniami

Dodane przez: Doraa

Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami

Jest to sernik, który wodzi na...

czekoladowo-wiśniowy sernik na zimno

Dodane przez: agarybak76

Czekoladowo-wiśniowy sernik na zimno

Lekki, nie za słodki, świetnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.