Sernik z trzema rodzajami czekolady, bez użycia piekarnika. Robi wrażenie na gościach. Polecam!
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
Spód:
130 g herbatników kakaowych
70 g masła, stopionego
Masa serowa:
500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
200 g śmietanki kremówki 30%
1-2 łyżki cukru pudru
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka kakao
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
4 łyżeczki żelatyny+ 8 łyżek zimnej wody
Potrójnie czekoladowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Herbatniki drobno pokruszyć, np. w malakserze lub za pomocą wałka. Wymieszać ze stopionym, jeszcze ciepłym masełkiem. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 18-20 cm, uprzednio wyłożonej folią aluminiową. Dobrze podociskać w dno formy. Schłodzić w lodówce 30 minut.
2.Masa serowa: Żelatynę zalać 8 łyżkami zimnej wody, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by żelatyna się rozpuściła. Dobrze wymieszać i odstawić na chwilkę do przestygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz zmielony twaróg. Następnie do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do masy serowej (zapobiegnie to zwarzeniu się sera). Masę podzielić na 3 równe części.
3.Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z dodatkiem łyżki kakao z pierwszą częścią masy serowej. Można dodać 1-2 łyżki cukru pudru, jeśli lubicie słodsze masy. Taką ciemną masę wylać na schłodzony spód z ciastek. Schłodzić do stężenia.
4.Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z drugą częścią masy serowej. Średnio czekoladową masę wylać na stężoną ciemną. Ponownie schłodzić w lodówce.
5.Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z ostatnią- trzecią częścią masy serowej. Taką białą masę wylać na stężoną średnio-czekoladową.
6.Sernik umieścić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc, aż poszczególne warstwy stężeją). Przed podaniem oprószyć przesianym kakao. Ja posłużyłam się wyciętym z kartki szablonem, co dało taki ładny efekt :) Smacznego!
Komentarze