Czekoladowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj polecam czekoladowy sernik na zimno z serkiem mascarpone. Jest delikatny, pyszny i….
Sami spróbujecie jaki jest pyszny.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g pokruszonych ciastek waniliowych (ja miałam biszkopty herbatniki)
    90g roztopionego masła
    1 żelatyna deserowa
    120ml gorącej wody
    100g mlecznej czekolady
    750 g serka mascarpone
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Czekoladowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowy sernik na zimno 1. W misce mieszamy dokładnie pokruszone ciastka i roztopione masło. Masę rozprowadzamy na dnie tortownicy o średnicy 23 cm ( ja nie mam tortownicy 23 cm, więc zrobiłam na tortownicy 28 cm i był nieco niższy). Pieczemy 10 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie studzimy. Żelatynę łączymy z gorącą woda i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek miksujemy, następnie dodajemy powoli czekoladę. Cały czas miksując, niewielkim strumieniem, wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Śmietankę dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy, aby sernik był jak najbardziej puszysty. Na spód z ciastek delikatnie przekładamy masę serową.
    Czas przygotowania 50 minut oczekiwania 4 godziny
    Czekoladowy sernik na zimno, dekorujemy według uznania.
  • Czekoladowy sernik na zimno 2. Czekoladowy sernik na zimno
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Serek Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować