Serniczki z marakują

  • wyświetlono: 174 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zamiast piec sernik warto przygotować takie serniczki na jeden kęs. Są bardziej podzielne, krócej się je piecze i tak ślicznie prezentują się na paterze. Proponuję ich egzotyczną wersję – z dodatkiem kremu z marakui. Krem z marakui to tak naprawdę pyszny, kremowy budyń.

Cukiereczek
  • 16 porcje
  • 30min

Składniki

• SPÓD:
• 150g ciasteczek pełnoziarnistych
• 50g masła,
• SERNICZKI:
• 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
• 250g serka mascarpone,
• 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40g),
• 2/3 szklanki cukru,
• 1 cukier wanilinowy,
• 1 jajko,
• Skórka starta z 1 cytryny,
• KREM Z MARAKUI:
• 150ml miąższu z marakui,
• 2 żółtka,
• 2 jajka,
• 140g cukru,
• 2 łyżki soku z cytryny,
• 100g masła,

Sposób przygotowania przepisu:

Serniczki z marakują

  • 1. SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.
    SERNICZKI: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko i skórkę startą z cytryny, mieszamy do połączenia. Masę serową rozkładamy do papilotek (na wysokość papilotki). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Serniczki pieczemy około 15 minut – do ścięcia masy. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    KREM Z MARAKUI: Do rondelka wbijamy jajka, żółtka, dodajemy cukier. Miksujemy je chwilkę mikserem lub roztrzepujemy rózgą kuchenną. Dodajemy miąższ z marakui, sok z cytryny i masło. Mieszamy. Wstawiamy rondelek na mały ogień i masę podgrzewamy często mieszając. Krem podgrzewamy do momentu zagotowania. Krem powinien „zabulgotać”. Powinniśmy otrzymać gęsty krem o gładkiej konsystencji.
    Do przygotowania serniczków potrzebujemy około ¾ porcji kremu z marakui. Resztę kremu możemy podać jako dodatek do innych dań np. gofrów, placuszków, ciasteczek.
    Wystudzone serniczki smarujemy warstwą kremu z marakui. Serniczki odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
    Życzę smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikDeserserniczkimarakuja

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z kaszą manną

Dodane przez: Kuchnia Ilony

Sernik z kaszą manną

Zupełanie inny, ale również smaczny....

sernik pieczony z mascarpone

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Pieczony sernik z mascarpone

Na naszą skromną Wigilię przygotowaliśmy...

SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

Sernik na czekoladowym cieście...

Sernik gotowany z truskawkami

Dodane przez: joanna30

Sernik gotowany z truskawkami

Przepyszne i orzeźwiające ciasto....

Sernik kawowy z pieguskami

Dodane przez: Bo-Bożena

Sernik kawowy z pieguskami

Lekki, puszysty, kawowy sernik...

Sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: aga3103

Sernik z brzoskwiniami

To mój ulubiony sernik z delikatną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE