Serniczki z marakują

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Zamiast piec sernik warto przygotować takie serniczki na jeden kęs. Są bardziej podzielne, krócej się je piecze i tak ślicznie prezentują się na paterze. Proponuję ich egzotyczną wersję – z dodatkiem kremu z marakui. Krem z marakui to tak naprawdę pyszny, kremowy budyń.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • SPÓD:
    • 150g ciasteczek pełnoziarnistych
    • 50g masła,
    • SERNICZKI:
    • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
    • 250g serka mascarpone,
    • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40g),
    • 2/3 szklanki cukru,
    • 1 cukier wanilinowy,
    • 1 jajko,
    • Skórka starta z 1 cytryny,
    • KREM Z MARAKUI:
    • 150ml miąższu z marakui,
    • 2 żółtka,
    • 2 jajka,
    • 140g cukru,
    • 2 łyżki soku z cytryny,
    • 100g masła,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Serniczki z marakują - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.
    SERNICZKI: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko i skórkę startą z cytryny, mieszamy do połączenia. Masę serową rozkładamy do papilotek (na wysokość papilotki). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Serniczki pieczemy około 15 minut – do ścięcia masy. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    KREM Z MARAKUI: Do rondelka wbijamy jajka, żółtka, dodajemy cukier. Miksujemy je chwilkę mikserem lub roztrzepujemy rózgą kuchenną. Dodajemy miąższ z marakui, sok z cytryny i masło. Mieszamy. Wstawiamy rondelek na mały ogień i masę podgrzewamy często mieszając. Krem podgrzewamy do momentu zagotowania. Krem powinien „zabulgotać”. Powinniśmy otrzymać gęsty krem o gładkiej konsystencji.
    Do przygotowania serniczków potrzebujemy około ¾ porcji kremu z marakui. Resztę kremu możemy podać jako dodatek do innych dań np. gofrów, placuszków, ciasteczek.
    Wystudzone serniczki smarujemy warstwą kremu z marakui. Serniczki odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marakuja Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować