Serniczki na jogurcie sojowo-kokosowym, bez laktozy, na spodzie z daktyli i orzechów. Serniczki są niskokaloryczne. Dodatek marakuji sprawił, że są orzeżwiające.
Masa jogurtowa:
400 g joguru sojowo-kokosowego
3 blaty żelatyny
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
1 łyżeczka brązowego cukru z prawdziwą wanilią (do kupienia w sklepach BIO)
Serniczki jogurtowe z marakują - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na spód: wszystkie składniki umieścić w misie blendera i zblendować. Wyłożyć dno 5 foremek, najlepiej silikonowych. Wstawić do lodówki.
2.Blaty żelatyny namoczyć na 5 minut w 1/4 szklanki zimnej wody, potem razem z tą wodą podgrzać i mieszać aż się rozpuści, nie gotować! Do żelatyny dodać 1-2 łyżki jogurtu, a potem przelać do miski z resztą jogurtu, dodać miód, zmiksować, wylać na spody, wstawić na minimum 3 godz. do lodówki. Serniczki ostrożnie wyjmować z foremek i dekorować owocami marakuji.
Komentarze