Wykwintne ciasto z marakują - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Ciasteczka kruszymy na pył. Możemy je przetrzeć przez sitko lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Foremkę 20x20cm (lub formę do tarty o średnicy 24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy. Foremkę odkładamy do lodówki do schłodzenia.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do miski wkładamy wszystkie składniki. Miksujemy do połączenia.
Masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy około 13-15 minut. Powinna być ścięta z wierzchu. Po upieczeniu studzimy.
MASA Z MARAKUJĄ: Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Wszystkie składniki powinniśmy mieć w temperaturze pokojowej. Z owoców marakui wyciągamy miąższ i przecieramy go przez sitko. Odmierzamy ½ szklanki.
W misce umieszczamy wszystkie składniki. Miksujemy je do połączenia. Staramy się nie miksować zbyt długo. Masę z marakui wylewamy na wystudzony sernik. Pieczemy około 18–20 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Ciasto podajemy pokrojone w kwadraty z dodatkiem bitej śmietany i owoców marakui.
Życzę smacznego
Komentarze