Serniczek z czekoladą i wiśniową nutą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealne ciasto dla całej rodziny.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    - 4 jajka

    - 1 szklanka cukru pudru

    - 3 czubate łyżki mąki pszennej

    - 4 łyżki ciemnego kakao

    - 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    - 3 łyżki naparu z kawy

    Wiśniowa nuta:

    - dżem wiśniowy niskosłodzony z całymi kawałkami owoców

    Masa serowa z czekoladą:

    - 200 ml śmietanki tortowej 30 lub 36 % (powinna być porządnie schłodzona)

    - 2 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym

    - 1 tabliczka mlecznej czekolady

    - 2 usztywniacze do bitej śmietany typu śmietanfix

    - ewentualnie 2 łyżeczki cukru pudru

    - odrobinka soli

    Elastyczna polewa czekoladowa:

    - 200 ml śmietanki tortowej 30 lub 36 %

    - tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Serniczek z czekoladą i wiśniową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 160 - 170 stopni (ja używam funkcji z termoobiegiem).
    Jajka ubić z cukrem na puch ( masa ma być gęsta i biała). Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo, cały czas ucierając dodawać do masy z jajek.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy około 23 cm (dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-35 minut. Ostudzić w formie. Po ostygnięciu przekroić na 2 placki, lekko skropić kawą.
  • 2. Nasączony biszkopt posmarować dżemem wiśniowym w dowolnej ilości, ja dałam połowę zawartości słoika.
    Śmietanę ubić na sztywno dodając odrobinkę soli, pod koniec dodać śmietanfixy i serki homogenizowane . Czekoladę zetrzeć na tarce na największych oczkach, dodać do masy śmietanowej, wymieszać. Na koniec można dodać cukier puder. Masę wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem, równomiernie rozprowadzić, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 3. Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzać na niewielkim ogniu, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Przestudzić i wylać na ciasto i ponownie schłodzić.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować