Serniczek z czekoladą i wiśniową nutą

  • wyświetlono: 555 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealne ciasto dla całej rodziny.

pao77
  • 80min

Składniki

Biszkopt:

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru pudru

- 3 czubate łyżki mąki pszennej

- 4 łyżki ciemnego kakao

- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 łyżki naparu z kawy

Wiśniowa nuta:

- dżem wiśniowy niskosłodzony z całymi kawałkami owoców

Masa serowa z czekoladą:

- 200 ml śmietanki tortowej 30 lub 36 % (powinna być porządnie schłodzona)

- 2 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym

- 1 tabliczka mlecznej czekolady

- 2 usztywniacze do bitej śmietany typu śmietanfix

- ewentualnie 2 łyżeczki cukru pudru

- odrobinka soli

Elastyczna polewa czekoladowa:

- 200 ml śmietanki tortowej 30 lub 36 %

- tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej

Sposób przygotowania przepisu:

Serniczek z czekoladą i wiśniową nutą

  • 1. Piekarnik nagrzać do 160 - 170 stopni (ja używam funkcji z termoobiegiem).
    Jajka ubić z cukrem na puch ( masa ma być gęsta i biała). Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo, cały czas ucierając dodawać do masy z jajek.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy około 23 cm (dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-35 minut. Ostudzić w formie. Po ostygnięciu przekroić na 2 placki, lekko skropić kawą.
  • 2. Nasączony biszkopt posmarować dżemem wiśniowym w dowolnej ilości, ja dałam połowę zawartości słoika.
    Śmietanę ubić na sztywno dodając odrobinkę soli, pod koniec dodać śmietanfixy i serki homogenizowane . Czekoladę zetrzeć na tarce na największych oczkach, dodać do masy śmietanowej, wymieszać. Na koniec można dodać cukier puder. Masę wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem, równomiernie rozprowadzić, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 3. Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzać na niewielkim ogniu, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Przestudzić i wylać na ciasto i ponownie schłodzić.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieCiastoczekoladasernik

Komentarze

Podobne przepisy

Serniczek z kokosową pianką

Dodane przez: Wiater Barbara

Serniczek z kokosową pianką

Ten serniczek, to niebo w ustach.

Szybki serniczek na zimno z malinami i brzoskwiniami

Dodane przez: agatab

Szybki serniczek na zimno z malinami i brzoskwiniami

Na upalne dni taki serniczek jest...

Wiśniowa chmurka

Dodane przez: 2milutka

Wiśniowa chmurka z kremem straciatella i...

Letnia poezja smakowa. Najlepiej...

Serniczek dyniowy z oreo i chia

Dodane przez: czarrna

Serniczek dyniowy z oreo i chia

Dynia u mnie króluje w serniku...

Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką

Dodane przez: Jaga85

Kruchy placek z truskawkami i wiśniową pianką

Kruchy z owocami to niezawodne...

BISZKOPTOWE Z MASĄ WIŚNIOWĄ I KRÓWKOWO-KAWOWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWE Z MASĄ WIŚNIOWĄ I KRÓWKOWO-KAWOWĄ

Ciasto nie tylko dla kawoszy.Ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.