Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową

  • wyświetlono: 551 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Sernik to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast na świecie! To właśnie ten wypiek najczęściej gości w naszym domu, w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami. Ostatnio zamarzył mi się sernik na zimno z twarogu, z dodatkiem białej czekolady i solidną porcją soczystych owoców. No i jest! Wspaniały i delikatny sernik o kremowej konsystencji i subtelnym smaku białej czekolady, która świetnie komponuje się z soczystymi wiśniami. Wspaniały deser niewymagający pieczenia, idealny do popołudniowej kawy.

Logo czarne 800 i 150
  • 12 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Spód:
140 g ciemnych ciastek maślanych
70 g masła
Masas serowa:
500 g twarogu chudego
350 ml śmietany kremówki
250 serka mascarpone
350 g czekolady białej
Frużelina wiśniowa:
500 g wiśni *
130 g cukru **
50 ml zimnej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową

  • 1. Spód:
    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, równamy i dociskamy do spodu tak, aby powstała gładki i równy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Masa serowa:
    Czekoladę łamiemy na równe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając 50 ml śmietany kremówki. Odstawiamy na bok. Zmielony dwukrotnie twaróg mieszamy z serkiem mascarpone. Dodajemy rozpuszczoną, białą czekoladę i mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Delikatnie łączymy z masą serową. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
    Frużelina wiśniowa:
    Wiśnie umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wiśnie puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy wodę z mąką. Dokładnie i energicznie mieszamy, zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilkę, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Frużelinę odstawiamy na bok do wystudzenia.
    Przed podaniem sernik dekorujemy porcją frużeliny wiśniowej.
    * można użyć mrożonych owoców
    ** ilość cukru zależy oczywiście od tego, jak kwaśne są wiśnie

Porady

Tak przygotowana frużelina, przechowywana w lodówce ma ok 7 dni trwałości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikbiała czekoladaWiśniebez pieczeniana zimno

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: viki2903

Prosty sernik wiśniowy na zimno

Prosty sernik wiśniowy na zimno

Śmietankowy sernik z domową wiśniową frużeliną

Dodane przez: Ewelina Marcin

Śmietankowy sernik z domową wiśniową frużeliną

Klasyczny domowy słodki sernik...

Sernik na zimno z wiśniową wkładką na lekkim rauszu

Dodane przez: rena123

Sernik na zimno z wiśniową wkładką na lekkim...

Bardzo dekoracyjny i smaczny sernik...

Wiśniowy sernik na zimno

Dodane przez: Lucyna86

Wiśniowy sernik na zimno

Coś dla smakoszy wiśni!

Sernik gotowany z kokosem i białą czekoladą

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sernik gotowany z kokosem i białą czekoladą

Prosty w przygotowaniu i smaczny...

Wiśniowy sernik na zimno

Dodane przez: Kasia_S

Wiśniowy sernik na zimno

w smaku obłędny

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE