Deser ''Szarlotka'' na płatkach jaglanych

4.5 (184 ocen)

  • 25 min

Same zdrowe pyszności.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 3-4 porcje:

    - 500 ml mleka

    - 5 łyżek pełnoziarnistych, błyskawicznych płatków jaglanych

    - 3 łyżki wiórków kokosowych

    - 5 średnich jabłek

    - cynamon

    - 1 łyżeczka cukru brązowego

    - garść obranych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser ''szarlotka'' na płatkach jaglanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować, dodać płatki jaglane i wiórki kokosowe, gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na największych oczkach. Przełożyć na suchą patelnię, dodać cukier i cynamon, prażyć przez kilka minut.
    Przestudzone płatki jaglane z wiórkami przełożyć do szklanek lub miseczek, dodać uprażone jabłka. Orzechy włoskie posiekać ,uprażyć na suchej patelni, ozdobić nimi deser. Wierzch posypać odrobiną wiórków kokosowych.

Porady

Deser najbardziej smakuje kiedy jest jeszcze ciepły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować