Zupa selerowo-czosnkowa z ziemniaczaną wyspą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nadchodzi jesień więc taka rozgrzewająca, pożywna i aromatyczna zupa z pewnością zagości na naszym stole w chłodne, deszczowe dni.

  • 45 min

Składniki:

  • - 10 - 12 ząbków czosnku

    - 1 większy seler

    - 1 pietruszka

    - 1 cebula

    - 2 łyżki masła

    - sól, biały pieprz, szczypta imbiru lub chili, ewentualnie czosnek granulowany

    - natka pietruszki

    - 1 i 1/2 litra bulionu

    Dodatkowo:

    - puree ziemniaczane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa selerowo-czosnkowa z ziemniaczaną wyspą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku stopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili cebulę i zeszklić. Następnie dodać starty seler i pietruszkę, chwilę poddusić i zalać bulionem. Gotować, aż warzywa zmiękną, po tym czasie doprawić do smaku i zmiksować. Na talerzu umieścić ''wyspę'' z puree ziemniaczanego i zalać zupą, na koniec dodać natkę pietruszki.

Porady

Zamiast ziemniaków do zupy można dodać grzanki lub groszek ptysiowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować